What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 2 december 2015

AUTOBONUS (2001) Finland, 59 minuter. Regi: Mika Ronkainen.Finskt vemod deluxe!

Alla är vinnare!

Det medelålders finska paret Viljo och Kaisu Mikkonen har förlorat hela sin blomstrande affärsverksamhet och är nu arbetslösa med skulder upp över öronen. Vad de dock inte har förlorat är hoppet. Entusiastiskt ger de sig in i nätverksförsäljning i hopp om att nå första fina bonusen: En bil.

Kaisu illustrerar hur guldregnet fördelas.

Vi såg den här filmen med väldigt blandade känslor. Man förväntar sig en tragikomisk dokumentär med sorgliga människor att skratta åt men garvet uteblir och ersätts med ömkan. Det är ganska plågsamt att se hur dessa naiva människor entusiastiskt ger sig hän detta på förhand förlorade pyramidspelet. Samtidigt äcklas man av deras bakgrundshistoria om hur jordens värsta avskum - bankerna - lurade av dem alla pengar.

Inte nog med all deg du tjänar - du får en bil på köpet!

Man blir näst intill förfärad av pajaserierna som pågår under det vidriga nätverksföretagets informationsträffar. Flaggviftande och allsång för att entusiasmera de få naiva stackarna som dykt upp. En sorglig "höjdpunkt" är -SPOILER ALERT- när paret matar sina sköldpaddor med näringspiller de fått hem att sälja av nätverksföretaget.

Back in the day när paret hade en blomstrande affärsverksamhet. (Är det Staffan Westerberg som sitter där?)

Rent tekniskt är inte detta heller någon höjdarfilm men det lite taffliga utseendet på filmen har sekundär betydelse och den super-cheesiga musiken adderar bara till tragiken. Ibland blir det även lite långtråkigt i den finska vardagsrealismskildringen. Det är ändå ett sevärt porträtt av den lilla lurade människan.

BETYG: 4/7 En plågsam skildring över hur den lilla människan aldrig kan vinna.

Produkter varenda jävla människa behöver.

En peppande video är aldrig fel.

Viljo kanske borde höra efter om det finns någon friseringsbonus att plocka ut.

You know it, you love it: Arbetsförmedlingen!

Jovisst, finska AF ser lika mysigt och välkomnande ut som här.

Sa vi "Produkter varenda jävla människa behöver"? Sköldpaddor då?

Otacksamma jävel.

Nu jävlar i satan är det pepp!

Trailer

Hela rullen. Ni får nog klicka för att få fram undertexten.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar