What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 27 februari 2016

AMOKLAUF (1994) Tyskland, 58 minuter. Regi: Uwe Boll.Människan vill överleva till varje pris. Varför?

En tysk bonde är alltid korrekt klädd.

En man lever i ensamhet med sin TV och filosoferar över människans desperata vilja att leva vidare. En dag bryts monotonin av att hans kvinnliga granne ringer på dörren och hans liv tar en ny vändning.

Dags för skörd!

När vi läser vad vi just skrivit ter sig denna film nästan som en potentiell solskenshistoria och inget kunde vara längre från sanningen. Istället serverar Boll oss en nihilistisk historia om en ytterst avstängd man vars enda bränsle tycks vara de VHS-inspelningar han tittar på om och om igen: En skön mix av gameshows, "Faces of Death" och porr.

Vadan denna pessimism?

Ensamheten kan göra hemska saker med en människa och den här rullen är ett exempel på det. Det intressanta är att vi inte får minsta lilla vink om att mannen skulle lida av sin isolering utan han framställs som fullkomligt känslokall och näst intill robotlik. Detta accentueras av hans utseende som närmast för tankarna till en Kraftwerk-parodi.

Ah! Denna underbara existentiella nihilism.

När det sedan slår över för honom sker detta bara som en naturlig utveckling i händelseförloppet och vi märker aldrig att hans sinnesstämning ändras i detta ögonblick. Det här gör filmen till det intressantaste verk vi sett regisserat av Boll, som är ökänd för sina usla mainstream-filmer med tajt budget. Samtidigt är filmen väldigt långsam, vilket är nödvändigt för att gestalta monotonin och meningslösheten i karaktärens liv, så det blir rätt tråkigt att titta på. Vi är helt enkelt inte roade eller berörda av filmen även om den serverar ett intressantare djup än vi är vana att se från den gode Boll.

BETYG: 2/7 Tyvärr får vi säga då denna rulle är bättre än det mesta Boll gjort men mörkret ger oss inget.

För att cementera det nihilistiska budskapet rullar vi denna bild i drygt 1½ minut. Ja, det är tyska "The Price is Right".

Hemma och pysslar i köket, därför adekvat klädd.

"Jävla grannar. Vad menar hon med att hälsa? Hora!"

När eftertexterna rullar får vi veta att denna bedårande skådis heter Baxter. Vi älskar givetvis detta vilket ni kan förstå om ni gör en sökning på vår sajt.* :-)

Fler djur.

Hycklare som vi är tycker vi synd om denna fisk som får sätta livet till för en film.

Detta är ändå första halvan av 90-talet. State of the fucking art!

Vår protagonist varvar gameshows med slaktvideor och denna bekanta film.

Dags att knoppa. Pyjamas på.

Då kommer den existentiella nihilismen...

Korrekt onani på tyskt vis!

"Eins zwo, eins zwo..."

Självklart krävs visuell stimulans i form av tyskdubbad skäggig porrfarbror.

"Det var väl själva fan! Grannjäveln dyker upp precis just när man ligger och älskar med sin säng."

Nu får grannjäveln lydigt titta på, samtidigt som livet rinner ur henne.

"Ich bin ein Model und ich seh gut aus."

Vår hjälte ger sig ut och propagerar för NRA.

Slutscenen. Slowmotion och Strauss!

*Okej då. Här är en direkt länk**: VAD ÄR DETTA?
**Nej, det är inte en särskrivning era puckon. Vi ville skilja på "direkt" och "länk". ;-)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar