What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 12 december 2009

HELGA - THE SHE WOLF OF SPILBERG (1977) Frankrike, 93 minuter. Regi: Patrice Rohmm.Superlågbudgetförsök att casha in på nazisploitationsuccén "Ilsa - She Wolf of the SS". Hoppas man lyckades för detta var en skojig film!

Totalt totalitära farbröder.

Detta är riktigt, riktigt uselt. Man har slängt ihop någon tafflig story om en fiktiv totalitär stat där personerna i maktposition mest verkar vara intresserade av att förlusta sig på underordnade och även varandra. Den bitchiga Helga (Malisa Longo) skickas till slottet Stilberg (ja, trots titeln på filmen. Kom ihåg att dessa underbara filmer ges ut i en miljard versioner med olika namn) för att få lite pli på de kvinnliga politiska fångarna som hålls där. Givetvis kan man som fånge åtnjuta vissa privilegier om man servar Helga med sexuella tjänster. Vad vore en WIP-film utan en lesbisk/bisexuell antagonist? Helga är dock omättligt kåt så hon kucklar gärna med kapten Lombardi också. Hugo Lombardi spelas av Dominique Aveline som man brukar kunna se i franska filmer som har sådana däringa kryssmarkeringar... Inte nog med det, när den kåte storbonden Doc (Jaques Marbeuf) förlustar sig på fångarna, som han hyrt av soldaterna för några pavor vin, kan man finna Helga smygfluktande på loftet med en hand i trosan. Är inget speciellt på G får Helga nöja sig med att sitta i sin säng och kladda på sig själv.

Helga får hjälp med hygienen.

Allt har sin gilla gång tills Elisabeth Vogel (Patricia Gori) dyker upp som fånge på slottet. Hon är dotter till rebelledaren Vogel och Helga ser genast möjligheter att utnyttja situationen (och Elisabeth sexuellt förstås). Elisabeth sätter upp en stoisk front och bjuder visst motstånd till den förnedrande behandlingen på slottet, men det vore ju ingen sann WIP-film om hon inte snabbt kom på andra tankar. Lite sexuellt ofredande, en tid i bojor samt lite goda råd från den "snälle" soldaten John övertygar Elisabeth om att det bästa nog är att krypa ner mellan Helgas lakan. John blir då helt plötsligt sotis och stämmer träff med Elisabeth i ladan för lite fredagsmys. Vem dyker då upp om inte Helga herself med resultatet att Bettan inte längre är hennes ögonsten. Dags att börja planera flykten...

Kapten Lombardi är redo att göra sin plikt.

Skådespeleriet i den här rullen är uselt, inte minst från de som har dubbat filmen. Det är rätt skoj när männen ska till att få/ta sig något. Helt plötsligt börjar de grymta och mummla konstigt. Jaha, det är väl sant som Ireen von Wachenfeldt* säger då - män är djur! Musiken är fantastiskt opassande som exempelvis det Klaus Wunderlichesquea ledmotivet som både inleder och avslutar filmen med sköna hammondsambatoner! Vidare har vi ett skitskojigt stycke med djungelinstrument som helt tar udden av filmens första våldtäkt. Hur var tänket där? Givetvis är filmen underbart politiskt inkorrekt med kvinnliga fångar iklädda någon slags städrock, dock utan trosor. Helga är dock relativt lam som inhuman kommendant och nöjer sig med att utnyttja fångarna sexuellt samt att piska dom lite då och då. Istället för att typ bryta fingrarna av morska fångar får hon ett "hissy fit" vilket måste betecknas som en karaktärssvaghet när man ska upprätthålla disciplin i ett kvinnofängelse. Inte ens det faktum att hon ständigt viftar med en ridpiska kan rädda upp en sådan karaktärsbrist! Summa sumarum är detta en rätt skojig film som är dålig på rätt sätt. Bristen på råhet (ja relativt sätt...) och den löjliga inramningen drar dock ner på betyget.

BETYG: 4/7

"Muuäähhh haaa haaa haaaaa!" Storpatron förlustar sig på sin nyköpta leksak...

...medan Helga spanar uppifrån loftet.

"Åh gud så upphetsande när en medmänniska skändas på grövsta sätt!"

Ja naturligtvis, WIP = catfight, som vanligt.

Kapitän Lombardi har gått i skola hos grabbarna Rumsfeld och Cheney.

Bettan kaxar sig vid intimvisiteringen/"läkarundersökningen".

Och kommer dessutom undan med det!!! Se så morsk hon är.

"Hö hö hö, var e brudarna? Samma pris som vanligt va boys?"

Elisabeth får lära sig en läxa.

Brist på partner behöver inte betyda brist på fantasi.

Bettan får goda råd av John.

Helga försöker övertala Elisabeth att gå med i ROKS**.

Kvinnor kan!

"Aaaarrrr! Vad i helvete!? Ska du ligga med en jävla karl!?!?"

Storbonden är överförtjust - två playmates!

Helga motionerar.

Va? Trodde ni att bara brudar piskas i såna här filmer?

*F d ordförande i Riksorganistaionen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.
**Riksorganistaionen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar