What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 14 mars 2010

OPERAATOR KÕPS IN THE LAND OF MUSHROOMS (1964) Estland, 21 minuter. Regi: Heino Pärs.Myspedagogiskt för barn.

Kõps gör sin bästa uppblåsbar sexdocka-imitation.

Kõps, en liten dockpojke, tar sin gigantiska pansarvärnspjäsliknande kamera och beger sig till Svamparnas Land för att lära sig mer om dessa parasiter. Där träffar han Skogens Lärde Man, en professortyp som guidar honom genom svamparnas magiska värld *host host*. På ett mycket fint östblockspedagogiskt sätt visar den vise gubben Kõps allt från svamparnas uppbyggnad till hur man känner igen giftsvampar.

Indeed you are Kõps!

De var bra på det här, i det forna östblocket, att göra gulliga animationer för barn och detta är bara ytterligare ett exempel på det. Väldigt vackert är det och befriat från irriterande "coola kids". Hade det varit på svenska hade jag velat hjärntvätta barn med sådant här istället för vidrigheter som melodifestivaler för barn eller rappande tecknade katter med laserpistol. Som vuxen kan jag ju uppskatta hantverket i denna film och kan ju även roa mig med mer eller mindre uppenbara associationer. Som äcklig farbror kan jag ju inte låta bli att exempelvis få freudianska tankar när Kõps och gubben tittar på svampar som växer i ultrarapid*.

BETYG: 4/7 Välgjort och pedagogiskt samt en och annan möjlighet att tolka in valfri konstighet.

Ser nästan ut som Kõps "tripp" redan har börjat...
Vackert är det minsann i svamparnas land. Man skulle nästan kunna säga att det är "grant"...

Kõps får även lära sig om bukkake.

Här börjar det roliga.

Svamp kan vara spännande...

...men ibland kan det gå fel.

*Alltså inte filmisk ultrarapid som blir slowmotion utan här: mycket snabbt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar