What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 23 november 2010

THE ACHIEVERS: THE STORY OF THE LEBOWSKI FANS (2009) USA, 70 minuter: Regi: Eddie Chung.Samling kring ett kultfenomen.

Det är ett konvent för geeks. Vad hade ni väntat er, Johnny Depp-lookalikes?

 Denna dokumentär tar avstamp i de årliga "Lebowski Fest"-mässorna som hålls till ära för bröderna Coens kultklassiker "The Big Lebowski" och förgrenar sig ut till porträtt av de olika entusiaster som på det mest påtagliga vis deltar i evenemanget. Dessa Lebowski-fans kallar sig själva för "Achievers" vilket givetvis är en hänvisning till en detalj i filmen som är föremålet för deras beundran.

Ett par nihilister kutar runt med jättesaxar till de flestas glädje.

Efter att ha sett en riktigt mörk dokumentär (se förra recensionen) var jag tvungen att rena mitt sinne med vad som föreföll vara en riktig feel good-dokumentär och på den punkten blev jag inte besviken. Jag menar, hur kan det gå fel när man ska porträttera människor som älskar "The Big Lebowski"? Exempel på mindre lyckade aspekter med den här filmen är vissa tekniska tillkortakommanden såsom problem med autofokus och exponering, men det räddas upp av lite flashig klippning samt en massa klipp från filmen dessa fans dyrkar. Man kan väl också anmärka på filmens bristande förmåga att beröra djupt, men vad fan - det här handlar om nördar som samlas kring en gemensam faktor de älskar och dessa event är ett tillfälle för dem att tramsa till det ordentligt, ta ett par järn och ha kul. Så även om förmodat livslånga vänskaper och även kärlek uppstått i denna subkultur gräver man inte ned sig i det utan försöker istället ge en övergripande bild av fenomenet. Detta är förstås både rätt och fel beroende på vad man är ute efter men resultatet blir en helt okej och ganska trivsam film.

BETYG: 4/7 Ingen djup skakande skildring utan mer en feel good-dokumentär som är mysig för stunden.

Som texten tydligt indikerar är detta förebilden för filmens antihjälte.

Geek-kärlek har uppstått.

Andy är en riktig samlarnörd som uppenbarligen även är en stor Simpsons-fan. Ni med falkögon känner kanske igen Abby på t-shirten, blaxploitations svar på Linda Blair i "Exorcisten".

The real Dude, Jeff Bridges, i ett bejublat framträdande på en av mässorna.

Sa jag "The real Dude"? Vänta nu... Det var ju han i bakgrunden som var the "real" Dude. Äsch va fan...

Ta en glutt på trailern.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar