What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 10 november 2010

THE HUMAN CENTIPEDE (FIRST SEQUENCE) (2009) Nederländerna, 88 minuter. Regi: Tom Mix.Titeln säger det mesta...

Dr. Heiter saknar sina en gång fyrbenta vänner.

 Ett par amerikanska våp (Ashley C. Williams & Ashlynn Yennie) är på semester i Europa och har fått tips om en schyst fest de bestämmer sig för att gå på. På väg till festen får de naturligtvis punktering mitt i skogen och bestämmer sig för att leta efter hjälp. Till slut hamnar de hos Dr. Heiter (Dieter Laser) som tar emot dem och lovar hjälpa till. Tråkigt nog för flickorna är Dr. Heiter mitt uppe i ett experiment där han försöker skapa världens första siamestrilling och av en händelse saknar han två objekt till sin nya skapelse...

Har man fått punka någonstans i ett ödsligt Tyskland kan det hända att en sån här hjälpsam farbror dyker upp och erbjuder ett samlag.

 Hajpen runt den här filmen är rätt stor och som vanligt lever man inte upp till förväntningarna, d v s om man har några förväntningar, vilket jag inte kan påstå att jag hade. Jag var väl snarare nyfiken än invaggad i någon tro att jag skulle få uppleva något nytt och det var ju detta knappast. Huvudpremissen avslöjas ju redan i titeln och förutom en ny spinn på det gamla äckeltemat bjuds vi bara på gammal magvändarskräck (alltså, om man är en känslig person d v s). Korkade amerikanska ungdomar i Europa känns "Hostel", Dr. Heiter känns lite Dracula och äckleriet känns en smula "Saw".

Våp-VM.

 Jag tycker dock det här är en ganska rolig film och om inte filmteamet garvade läppen av sig under inspelningen är de nog rätt sjuka i huvudet trots allt. Dieter Lasers Dr. Heiter är verkligen en "over the top"-variant av den galne vetenskapsmannen och man flörtar skönt med naziarvet från Dr. Mengele, inte för att Dr. Heiter är lik Mengele utan för att han är en tysk som gillar ridstövlar, ridspö och att skrika plus faktumet att han experimenterar på människor. Han har dessutom en figursydd läkarrock som får honom att likna en inverterad Pinhead*. Laser har ju även utseendet med sig för denna psykopatroll då han liknar en grovhuggen Udo Kier på tjack.

Åh en sån husdjurskärlek!

 Nu är ju mycket ganska korkat med den här filmen också och om någon tror på utsagan om "100% medicinskt korrekt" så kan ni glömma det nu. Brudarna i filmen agerar något så inihelvete dumt att man undrar hur mycket Tom Mix ville lägga manuset åt sidan för att få börja skjuta filmen någon gång. Även doktorns och polisernas, som f ö är taffligt spelade av Andreas Leupold & Peter Blankenstein, agerande känns genomhastat i manus. Det verkar som om Mix mest koncentrerat sig på samspelet mellan Dr. Heiter och hans subjekt och sedan hastat igenom resten av manus för att få ihop en historia runt fenomenet titeln beskriver. Varför är t ex en japan (Akihiro Kitamura) på semester i Europa, som inte talar annat än japanska, en av huvudpersonerna?

Dr. Heiter tar emot på ett hjärtligt sätt.

Jag har dock överseende med diverse luckor i handlingen och överspel då jag som sagt roas av filmen. Dessutom tycker jag den är väldigt snyggt filmad. Jag blev även positivt överraskad av faktumet att vi aldrig utsattes för den gamla konventionen att Dr. Heiter avnjöt klassisk musik i ett galet delirium. Musiken i övrigt var väldigt sparsmakad och effektfull.

BETYG: 4/7 Skippar man förväntningar om något nytt och kan avnjuta de korkade galenskaperna med ett garv så är detta en rätt okej rulle ändå.

Lite tryckt stämning när brudarna smuttar på sina rohypnoldrinkar. Notera den inbjudande konsten den gode doktorn har på väggen.

Exalterat kramar Dr. Heiter soffkudden...

Tada! Nosferatu + Pinhead + Dr. Mengele = Dr. Heiter!

Doktorn förklarar noggrannt den stundande proceduren på overhead. Vem fan behöver powerpoint? Old school bitches!!!

Jaha förstås... Dessa tyskar, ack ja...

Våp 1 verkar lite illa berörd av skeendet.

Strike a pose! Eftersom Dr. Heiter är ond har han givetvis en Nikon.

Det här får mig att tänka på BinnikeBengts och Roy Rövmuns Orkesters gamla hit "Sockerstjärten".

Doktorn kör en extremvariant av atkinsdieten.

Ach du Scheisse! Tyskheten blommar ut å det grövsta.

Doktorn är syrak på snuten. Varför vill inte potatisgrisen dricka hans rohypnolvatten för??? Jävla snutjävel!

Här beter sig Dr. Heiter skitmärkligt.

Skogstokig!

Sjövild!!!

Rörlig bild...

*Ja, han från "Hellraiser" ja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar