What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 27 augusti 2013

DESERTED (2010) Cypern, 20 minuter. Regi: Danny Iacovou & Orestes Mitas.

 
 
Grekcypriotisk överlevnadsguide?

Antingen är de utmattade soldater eller så har de just precis avslutat en smutsig självlek.
 
Två deserterade soldater söker skydd i ett övergivet värn. Efter ett tag dyker en Grön Basker upp och berättar att fienden attackerat med en gas som gör alla vansinniga och får folk att börja slåss inbördes och döda varandra. Hotet närmar sig och överlevnaden beror på kritiska beslut.

Den Gröne Baskern summerar Fredrik Reinfeldts Sverige.
 
Grekcypriotiskt! Genast börjar ni fantisera om en ung George Michael i vita tanga-speedos som dansar natten lång med ett bländande vitt leende. Eller? Nu är det här något helt annat. Grundförutsättningen för den här filmen är bra med ett mystiskt hot som lurar vid horisonten och hur man tvingas konfronteras med sin moral för att överleva, men sedan faller allt platt och den där twisten man övertygats ska komma uteblir helt. Man lämnas bara med ett stort "Jaha???" och en smärre känsla av blåsning.

Det verkar som om den mystiske sjukvårdaren lackar.
 
-SPOILER ALERT- Man kanske skulle kunna tycka att det finns en viss ironi i att det är den skadade soldaten som överlever och då på bekostnad av elitsoldaten som tidigare lämnade de båda första soldaterna att dö, men är det verkligen allt filmmakarna har att komma med efter att ha byggt upp storyn till öppet mål för en twist? Svagt.

BETYG: 2/7 Helt okej liten film - till en början, men den lama avslutningen drar ned betyget ordentligt.

Klassisk grekcypriotisk böghög.
 
En liten teaser.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar