What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

torsdag 29 augusti 2013

THE BOYS IN COMPANY C (1978) Hong Kong/USA, 121 minuter. Regi: Sidney J. Furie.

 
 
Lättsam men sevärd

Skön inledning med Stan Shaw i pimpig hatt.
 
Vi följer ett gäng unga mäns transformation från gröna civilister genom militärutbildningen till stridsdugliga marinkårssoldater som är brickor i befälens spel i Vietnam. Den meningslösa jakten på höga dödssiffror deras kompanibefäl driver får dem att koka ihop en plan för att leva ett drägligare liv bakom linjerna.

Hur ska dessa avskum bli stolta marinsoldater?
 
Detta är en bortglömd klassiker som är en slags föregångare till "Full Metal Jacket" och likheterna är många, även om Kubricks klassiker är mycket bättre. Det roliga är att R. Lee Ermey även i denna spelar en hård marinkårsinstruktör. Även om han hälsar rekryterna välkomna med sitt sedvanliga "maggots" är han en kissekatt jämfört med karaktären i "Full Metal Jacket". Det är ändå musik för våra öron att höra hans okvädningsharanger och typiska marinkårsjojkande.

Kanske denne lirare kan få fason på dem?
 
Märkligt nog verkar många vietnamveterander uppskatta denna film som mycket realistisk och vi tolkar det som om de menar filmens känsla, för filmen är inte speciellt hårdkokt och har ibland karaktären av äventyrsfilm med ganska endimensionella figurer. Med det sagt är inte detta någon dålig film alls och den pekar på sitt ganska lättsamma vis på krigets absurditet. Fotbollsmatchen är dock i pajigaste laget och det märks att det är människor som inte har en susning om sporten som gjort filmen. Gunnar Nordahl skulle vrida sig i sin grav om han såg dessa pojkar agera fotboll.

BETYG: 4/7 Inte i klass med några av dess efterföljare men ändå en rätt bra och underhållande vietnamkrigsfilm.

Det här känner vi igen.

Marinkåren ser till att fylla ALLA dina behov...

Välkomna till Vietnam.

Tur att de i alla fall offrar livet för något viktigt.

Efter en tid i Vietnam ändras klädkoden till ascool.

Risfält eller minfält?

Det är synd att vänta med kramkalaset till EFTER målen.
 
Trailer med erotikchock på slutet!
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar