What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 22 maj 2015

ADJUST YOUR TRACKING (2013) USA, 80 minuter. Regi: Dan M. Kinem & Levi Peretic.Charmigt VHS-vansinne

Lite väl mycket sånt här i början.

Dokumentär om om samlandet av VHS-filmer. Möt entusiasterna och hör dem berätta om sin passion.

Kolla in namnskylten.

Geek-faktorn är skyhög när vi presenteras för den ena efter den andra VHS-samlaren. Som alla andra samlare har de givetvis något själsligt tomrum att fylla men vissa av dem verkar ha allvarliga problem. Med det sagt dömer vi inte här på Udda Film då vi bevisligen själva har grava störningar som överhuvudtaget driver en sajt som denna utan ett öre för mödan. Nej tvärtom inspireras vi då vi tipsas om ytterligare hemska rullar att ta en titt på.

Det krävdes lite muskelkraft för att tampas med de gamla videobandspelarna.

Samlandet är en jakt som någon i filmen så lysande beskrev det som det närmaste man kommer en egen Indiana Jones-upplevelse. Att efter idogt letande hitta den där rariteten i en sunkig affär eller på en möglig vind kan vara som att snubbla över en helig graal.VHS-samlandet är även en gigantisk nostalgitripp och vissa av oss var ju med när det begav sig och minns hur spännande det kunde vara att låta blicken glida över alla de där ascoola fodralen på hyllan i videobutiken.Eller framför allt att få dregla över de där filmerna som låg bakom disk.

Den Stora Satan.

Själva dokumentären är fyndigt nog inspelad på VHS, i 4:3,  för att förmedla den rätta känslan och grafiken är supercool med gamla VHS-etiketter som namnskyltar. Inledningen, som är så viktig för att sätta tonen, är tyvärr lite utdragen och dåligt genomtänkt. Sedan rullar det däremot på bra med det sedvanliga talking heads-formatet, sprinklat med uppvisningar av samlingar, VHS-historik och adekvat sunkiga illustrativa teckningar. Helt klart en trevlig dokumentär.

BETYG: 5/7 Rena rama porren för en VHS-samlare.

Kille med problem.

Här börjar han spåra lite.

Samlarna kan ha lite olika karaktär.

Som sagt.

En snubbe slog halvt ihjäl sig när han samling rasade över honom.

Samlare som bestämde sig för att börja hyra ut sina gamla rullar.

En helig VHS-graal.

Lite smådyr.

Hela spektrumet av kvalité. Från ascool skräck till...ja, Lorenzo Lamas.

Givetvis dyker det här välbekanta fejset upp.

TrailerInga kommentarer:

Skicka en kommentar