What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 29 maj 2015

LA VENGANZA DE LA MOMIA (1973) Spanien, 85 minuter. Regi: Carlos Aured.En varulv i mumiekläder

För höge farao! Death by nithandske. Ouch!

Den onde faraon Amenhotep (Paul Naschy) lönnmördas och mumifieras levande bara för att årtusenden senare forslas från sin förslutna grav till det viktorianska England. Faraons ättling Assad Bey (också Naschy) gör sitt bästa för att återställa faraons makt och detta innebär ett smärre blodbad för de intet ont anande britterna.

Nej, det är inte F. Murray Abraham.

Envist fortsätter vi att spisa Naschy-filmer här på Udda Film och den här gången känns det som om vi får stå vårt kast. Denna, förvisso vackra, rulle är tyvärr riktigt långtråkig. Det är lite som det brukar vara i en Naschy-rulle: Ett monster, en kärleksaffär som är omöjlig och en hel del dödsoffer. Problemet är bara att mumien är ett riktigt lamt monster som inte har någon "Det"-faktor. Han är varken skrämmande eller speciellt rolig och morden han utför känns sömniga. Det roligaste vår dammige vän företar sig är när han lackar på kvalitén av kvinnokroppar hans älskades ande ska besitta och krossar deras nyllen.

Mumifiera mera.

Det blir många tråkiga transportsträckor mellan morden då vår hjälte Nathan, spelad av eurokändisen Jack Taylor, försöker lista ut mumiens försvinnande och inte heller de väldigt vackra miljöerna hjälper speciellt mycket. Det är nästan lite Hammer-känsla över filmen med den viktorianska miljön och de sprudlande färgerna. Även om det dör en hel del folk är det inte någon speciellt spektakulär gore i rullen. Tyvärr är det alldeles för mycket av kniv-med-fejkblod-varianten vi får se. Lägg därtill en total avsaknad av nakenhet, så när som på ett par genomskinliga haremsdressar, och detta blir en riktigt sömnig våffla.

BETYG: 2/7 Tyvärr tar tråkigheten överhanden på en annars vacker rulle.

Dessa dumma kolonialister med sina fåniga tropikhjälmar. När ska de lära sig att inte väcka gamla förbannelser?

Murklan vaknar.

Se upp! Kloakmumie på ingång.

En värdig död. Snutens blod blandas med kloakkisset.

En viktoriansk majabuss.

Mumien är redo att delta i Maos långa episka marsch.

Snudd på misogynt.

Redan på de gamla egyptiernas tid och senare i det viktorianska England levde man med vanföreställningen att superrakade ögonbryn var snyggt.

En kille med ett så imponerande underbett att han skulle platsa i vilket Lucky Luke-album som helst.

Av någon anledning måste jungfrurna piskas blodiga för att mumien ska må bra.

Hela filmen otextad.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar