What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 27 mars 2011

SADOMANIA (1981) Spanien/Västtyskland, 102 minuter. Regi: Jesús Franco.Franco är ett geni!

Gick all deg till sagobröllopet månne?

Eftersom det var typ 68 år sedan jag såg den här filmen och jag då dessutom såg en version som var ca 20 minuter kortare tyckte jag att det var en alldeles strålande idé att se om den här i den fina Blue Underground-versionen där man slängt in vissa klipp som aldrig dubbades till engelska utan istället har spanskt ljudspår med engelsk text. Sagt och gjort!

Interner bör klä sig funktionellt.

Ett nygift par åker omkring på den spanska landsbygden sugna på äventyr. Därför ignorerar de naturligtvis skyltar de stöter på som uppmanar dem att hålla sig borta från den privata marken de åker in på. Bad mistake! Knappt har de hunnit stanna bilen och inlett sitt hångel förrän några toplessa vakter tar dem tillfånga och för dem till kvinnofängelset som finns på denna förbjudna mark. Mannen Michael (Ángel Caballero) släpps direkt medan frun Olga (Uta Koepke) spärras in för att sedan tvingas till straffarbete i stenbrottet. Michael måste försöka få ut sin fru även om han bara anar vidden av de grymheter som pågår i detta tukthus.

Grattis till den otroligt klädsamma och realistiska mustaschen Antonio!

Mitt modesta referat av den inledande handlingen skrapar bara på ytan av det underbara universum Franco presenterar för oss. En ologisk värld där fångarna i kvinnofängelset endast är iklädda jeans-hotpants, när de jobbar d v s. När de slappnar av i  sina celler gör de det helst au naturel. Vakterna är inte blyga de heller då de jobbar topless och ibland extraknäcker som fluffers åt den onda kommendanten Magda som spelas av allas vår favorittransa Ajita Wilson. Tydligen är denna Magda modellerad efter den charmiga Ilsa från filmserien med samma namn men jag tycker inte hon har riktigt samma auktoritet som den härliga nassekommendanten. Franco förklarar detta med att Wilson var en alldeles för snäll person privat och hade svårt att ställa om till total sadist i sitt skådespeleri vilket fick mästerregissören att byta plåtarstil och koncentrera sig på att accentuera Wilsons ståtlighet och längd istället för närbilder på ansiktet.

Kaxar man i kvinnokurran får man sig en minnesbeta.

Som ni förstår är detta en härligt sliskig film där Franco tar varje chans att trampa på tabun. -SPOILER ALERT- Han tvekar t ex inte en sekund med att kasta sig in i en liten biroll där han spelar en fjollig hallick som blir påsatt av en svart man, som då spelas av Ajita Wilson med lösmustasch. Kanske inte helt supercoolt i det tidiga spanska 80-talet. Franco har dock aldrig brytt sig ett skit om vad folk tycker, vilket då kan förklara varför han slänger in en lagom perverterad scen där den sexuellt underpresternade guvernören (Antonio Mayans med en uppenbar lösmustasch) äntligen får fjong när han får se en av fångarna bli våldtagen av en schäfer! Men lugn Ebba Witt-Brattström, inte bara kvinnor blir utnyttjade och förnedrade utan även män. Det som likställer de båda könen är dock att de alla tycks njuta lite för mycket av våldtäkterna... Kanske inte bruden med schäfern dock.

Trodde ni sitta i bur var ett tillräckligt straff?

Somliga kanske tycker att den här filmen verkar vara en riktig styggelse som frossar i sadism och nakenhet. Själv tycker jag den är fantastiskt rolig på sina ställen och det märks verkligen hur Franco fullkomligt skiter i att man ser att de dödliga krokodilerna är av gummi eller att karaktärernas agerande är helt ologiskt. Den överdrivna nakenheten är både rolig och vacker att titta på. Till er stora förvåning kan jag endast klaga på de utdragna softcore-sexscenerna som blir väldigt sega att titta på. Lite gore hade inte skadat heller, men är det lågbudget så är det.

BETYG: 5/7 Det här är verkligen en av Francos höjdare. Mycket sleazigare än så här blir det knappast. Subtil humor och massor med nakenhet - all hail King Franco!

Icke då! Guvernören och kommendanten vill leka sin egen variant av "Turkey Shoot". Fast hör och häpna, den här filmen kom INNAN "Turkey Shoot"!!! Kunde man inte tro när Franco är i farten.

Spring för livet!

Aj fan, ytterligare en överraskning i träsket.

En livs levande fejkkrokodil!!!

Vi tar en liten rökpaus. Mmmm vad gott! Måste vara nån extra god tobak...

Guvernörens fru förbereder en ung nymf till sin man, eftersom han har svårt att bli upphetsad av frugan. Kan man ju förstå eftersom hon är så anskrämligt ful...(???)

Det svikande ståndets oändliga smärta!

Guvernörskan har upptäckt ett nytt chict användningsområde för en s k Osama Scarf*.

Givetvis! En catfight i stenbrottet. För ovanlighetens skull är den ena kombatanten en vakt.

Slagsmål är icke tillåtna så straffet blir en kamp på liv och död - nakna som djur... Ja det är korrekt uppfattat, vaktens status reducerades illa kvickt.

Hmm, det ser ut som om guvernörskan har nåt lurt på G.

Titta en vovve.

Charmiga inklippsfigurer.

Michael prepareras för våldtäkt. Två vakter tar på sig nya roller som fluffare.

Kommendanten väntar på att få sluka sitt offer.

En våldtäkt blir alltid mer stämningsfull om man kladdar på ett romantiskt filter.

Geniet himself! Här som fjollig hallick.

Kommendanten använder en vacker ung oskuld som personlig dildo.

Vacker ung oskuld visar tecken på vantrivsel.

En båt kommer lastad med glada torskar.

När deras vän hastigt dör erinrar sig blondinen i mitten när hennes favoritko dog. Francos dialog knäcker Tarantinos med hästlängder!

Franco som fjollig fånge.

Vi avslutar med en bild på Franco tagen bakifrån av mustaschman...ELLER!?

Nån typ dissar detta mästerverk på YouTube

*Jovisst kallas de så. Åtminstone i Kuala Lumpar där jag köpte en.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar