What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 26 oktober 2012

MOSQUITO DER SCHÄNDER (1977) Schweiz, 89 minuter. Regi: Marijan David Vajda.

 
 
Sug på den!

Huvudpersonen får i unga år se en syn vi tittare även hade velat besparas.
 
En ung dövstum man (Werner Pochath) lever ett miserabelt liv där vardagen består av mobbning på jobbet och allmänt utanförskap. Redan som barn misshandlas han av sin far och tvingas bevittna hur denne ofredar hans lillasyster. Dessa trauman gör honom dövstum med omgivningens förakt som följd. Utanförskapet och den själsliga smärtan driver honom in i en värld där han endast finner trygghet i döda ting. Hans hem är fyllt av porslinsdockor, men efterhand räcker det inte med dessa leksaker...

Resultatet blir ett liv i ångest.
 
Återigen plockar vi här på Udda Film fram en gammal hyllvärmare som säkert väntat något decennium på att ses, så den trenden fortsätter. Vi verkar även ovetande glidit in på något slags schweiziskt tema här på sistone och vem kunde ana att det finns så mycket kontroversiell film i detta lilla neutrala land. Kontroversiellt i allra högsta grad blir det i denna våffla inte p g a vad den engelska titeln antyder, eller ja - påstår, (Mosquito the Rapist) då det inte förekommer några våldtäkter över huvudtaget. Inte heller är det frågan om några fullbordade nekrofiliakter, vilket man lätt kan tro när man läser om denna film. Kontroversen består istället i -SPOILER ALERT- vad vi på Udda Film tycker är ett totalt moraliskt övertramp, där fadern ger sig på huvudpersonens lillasyster. Vi får helt enkelt se för mycket i denna scen för att kunna känna oss bekväma. Scenen är förvisso nödvändig för filmens handling men man kunde tveklöst ha arbetat runt själva skeendet för att undvika barnets direkta inblandning. Märkligt att Ruggero Deodato hamnade i rätten för sin "Cannibal Holocaust" där han misstänktes för riktiga mord men att Marijan David Vajda inte fått besök av bylingen för detta uppenbara övertramp. Vi kan bara önska att flickan i scenen i närbilder bytts ut mot en ovanligt barnlik småväxt person. Detta skulle kunna vara teoretiskt möjligt, med tanke på klippningen, men är väl föga troligt. Den som har insikt i frågan är välkommen att höra av sig.

Ett liv som förgylls av porslinsdockor, lite H.R. Giger-konst och ett litet gulligt marsvin.
 
Nåja, förutom den obehagliga scenen är detta en märklig blandning av gripande drama och perverterad cheese. Det senare består i den unge mannens dragning till döda kvinnor som han finner närhet till genom att skära i samt leka med deras stympade kroppsdelar. Det är dock riktigt usel makeup-FX och det skriker docka långa vägar om dessa lik. Han kommer även på den lysande idén att suga deras blod (hur man nu kan göra det från ett gammalt lik...) genom ett glasrör vars ena ände har två spetsar vilka gör ett vampyrliknande bettmärke på offrets kropp. Vidare besöker vår vän frekvent prostituerade men är fullkomligt oförmögen att ha någon som helst sexuell kontakt med dem. Man tycker lite synd om Pochaths kufiga karaktär som kämpar mot den allt mer okontrollerbara törsten att finna kärleken, om än i en mycket märklig form. Han känner en stark ömhet för den unga oskuldsfulla granntjejen som man direkt kan koppla till hans egen utnyttjade syster. -SPOILER ALERT- När hon dör eskalerar den unge mannens perverterade kärlekstörst och allt fler människor får sätta livet till.

Andra sätt att förgylla livet kan vara att besöka en barsk hora.
 
Pochath är hyfsad som vår kufige protagonist men är överdrivet teatral när han får sina psykbryt. I och för sig tillför ju detta en komisk aspekt som vi alltid välkomnar här på Udda Film. Filmen är dock ganska långsam och repetitiv så det blir rätt segt efterhand.

BETYG: 3/7 En ganska svag trea som motiveras med tjatigheten och den onödigt creepiga scenen.

"Kommen Sie hier und make ze sexy time!"

"Vad i helvete!? Vad är det för jävla gullande du vill hålla på med? Ich kriege das Fleischgewehr!!!""

"Ut, UT, din fjolla!"

Smakfull konst hos horan...

Tillbaka till tryggheten i den svartmålade lyan med dockorna.

Vår vän har en ascool moppe! Udda Film-redaktionen mottar med glädje en sådan om någon vill skänka.

Läckert!

När vår vän är som mest uppspelt vill han gärna passa på att göra reklam för en klädbutikskedja.

Ovanligt ambitiös mobbning på jobbet.

Öga för öga...

Som i vilken Frankenstein-film som helst.

Vulgärdocka.

Förbluffande hur levande liken blir när en duktig balsamerare varit i farten.

Vår protagonist är hur perverterat sjuk som helst! Här sänker han sig till den värsta formen av kriminell perversion: KLOTTER!

Kärlek börjar alltid med snitt.

Vår polare i ett distrikt med rött ljus.

Dessa glada tjejer underblåser gärna myten om den lyckliga horan.

"U wanna watch ze sexy time?"

Oj oj så kinky det blev i Mosquitos huvud. Mest kinky är väl farbrorns glasögon.

NEJ! Vad fan gör den oskuldsfulla granntjejen mitt i denna omoraliska sexperversion?

I ren frustration går Mosquito hem och river sönder sin H.R. Giger-affisch på ett teatraliskt sätt.

Kistkramare har man väl hört talas om men detta är väl ändå lite väl?

En ung Jörg Buttgereit sitter och blir inspirerad...

Suck it beeeyotch!

Ja du Jesus, har du lust att hjälpa denna förtappade själ?
 
Finstämd trailer med den "vackra" orgelmusik vi får njuta av filmen igenom.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar