What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 4 december 2012

ESCAPE (2008) Tyskland, 21 minuter. Regi: Julia Zimanofsky.

 
 
Fångad. Men i vad?

Mysigt rum.
 
En ung kvinna (Theresa Scholze) vaknar upp efter en uppenbart våldsam kidnappning och märker att hon är inlåst i ett nedgånget rum. Genast försöker hon finna en väg ut men avbryts av kidnapparen (Alexander Gamnitzer) och gömmer sig under golvet. Finns det en utväg från detta gömställe eller kommer hon vara fast och tvingas bevittna kidnapparens vidriga dåd mot hennes medfångar?

Tittut!
 
Detta är en tekniskt välgjord kortfilm med snyggt foto och schyst klippning men den lyckas aldrig fånga oss ordentligt. T o m den luriga twisten i slutet känns som en axelryckning även om den på papperet skulle kunna vara intressant. Den förklarar i viss mån hur -SPOILER ALERT- den skadade och väna kvinnan kunde slå ned den muskulöse kidnapparen som var beväpnad med en påk. Just den scenen kändes otroligt lam och verklighetsfrämmande annars. Även om den känns mer logisk efter att man sett slutscenen är den ändå ett irritationsmoment som drar ned känslan i filmen. Det är ganska svårt att bygga upp filmen på ett trovärdigt sätt för att nå fram till den rätt så coola twisten och det är just här det brister lite och filmen tappar därför en del.

BETYG: 3/7 Välgjord med skön twist i slutet. Upptakten dock krystad manusmässigt.

Tafsare!

Death match!
 
Inledning och eftertexter.
 
Här på Gamnitzers sajt finns en trailer och några scener.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar