What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 2 december 2012

DEUS IRAE (2010) Argentina, 14 minuter. Regi: Pedro Cristiani.

 
 
Herrens lacka tjänare

Mamma lär sin flicka om bondagens njutningar.
 
En flicka (Ana Pauls) vårdas ömt av sin mor (Bernarda pagés), fastbunden i sängen. Hon lider nämligen av demonbesättning. Strax knackar det dock på dörren och tre märkliga präster kliver in...

Badass-präster undersöker demonklo.
 
Denna mycket välgjorda kortfilm är egentligen en teaser till en långfilm filmskaparna förmodligen fortfarande jobbar med. De tre badass-prästerna tycks inte vara huvudpersonerna i den långfilmen utan mer bifigurer som hanterar ondskan på sitt eget kompromisslösa sätt. Just denna "badassighet" är en balansgång mellan uttjatad pajighet och rolig spinn på prästerskapet. Vi skruvade lite oroligt på oss här på Udda Film när de tre dök upp i läderstasser och en av dem hade biker-brillor. Stenhårda superhjältepräster känns väl lite sisådär i våra ögon. I denna kortfilmsform fungerade det ändå rätt bra och deras våldsamhet var ganska klädsam.

Prästerna lägger ut världens största lina på golvet! Är det fest eller?
 
Man lyckas på dessa knappa 14 minuter bygga upp en rätt skön stämning av förväntan med den ödesmättade inledningen, den supervåldsamma drabbningen och det öppna slutet. Vilka är dessa aggressiva Guds tjänare? Vad är det för demonfylld värld de verkar i? Det finns en bok med samma namn som handlar om olika religiösa fraktioner i en postapokalyptisk värld men den verkar mer vara inspiration till den kommande långfilmen än en faktisk grundplåt. Denna kortfilm utför sitt syfte väl. Man blir intresserad av vad den kommande långfilmen har att bjuda på samtidigt som man bjuds på en tekniskt mycket välgjord liten åktur.

BETYG: 4/7 Egentligen en välgjord teaser för en kommande långfilm men en skön åktur i sig.

Dämån med dålig hy.

Say it loud - I'm black and I'm proud?
 
En teaser
 
Hela filmen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar