What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 14 augusti 2010

ARBEIT FÜR ALLE (2008) Tyskland, 12 minuter. Regi: Thomas Oberlies & Matthias Vogel.Specialbeställd valfilm från Germania?

Miro delegeras dagens jobb...

Man skulle lätt kunna tro att Reinfeldt och hans onda lakejer drogat Peter Wahlbeck och lurat honom att göra en film med denna titel men så är icke fallet. Denna kortfilm är faktiskt tysk, hör och häpna! I god mockumentär anda får vi följa den unge mannen Miro (Mark Auerbach) under en vanlig dag i hans roll som assistent åt en äldre herre, Herr Janssen (Wilfried Elste), som fortfarande kan vara yrkesverksam tack vare assistansen han får av "Kontoret För Yrkesassistans", varifrån Miro är utsänd. So far so good. När så Herr Janssen väl får ett uppdrag på sitt deltidsjobb tar händelserna plötsligt en dramatisk vändning. Han åker nämligen ut på ett jobb i sin roll som - zombiejägare!

..som innebär att rulla runt herr Janssen.

Nu har jag ingen aning om bakgrunden till den här lilla rullen men den framstår ju definitivt som en ironisk kommentar till den rådande arbetssituationen. Känns udda att tala om en ironisk tysk film. Går det verkligen ihop? Jodå, om vi får lov att lägga alla skojiga fördomar åt sidan för en sekund så. Tyvärr är jag inte heller bekant med arbetsmarknadssituationen i det fina landet i söder men jag gissar vilt att den är snarlik vår situation och då känns det ganksa logiskt att göra en sådan här film. Om man bortser från all zombieslakt så pekar den här kortfilmen på det absurda i att invalidiserade åldringar ska behöva arbeta och den skämtar friskt med alla obetalda praktikanter som får leva med livsfarliga jobb i hopp om att KANSKE bli anställda och få betalt. Låter det bekant? Jovisst, det skulle kunna vara Fredrik Reinfeldts Sverige! Tydligen pollinerar vår statsminister i gosstrosan av tanken på att skapa ett amerikanskt samhälle där 83-åringar får jobba som städare på Netto för att kunna dryga ut pensionen. Just sådant vansinnestänkande driver denna film med.

Att rulla runt herr Janssen innebär interaktion med sådana här typer.

Trots att man mixat ett behjärtansvärt ämne med nåt så skoj som zombieslakt och dessutom gjort det väl rent tekniskt lyfter aldrig den här kortfilmen. Jag kanske är blasé och på fel humör men den väcker inga skratt och exalterar heller inte. Jag kan mest rycka på axlarna och konstatera: bra jobb.

BETYG: 4/7 Ja, trots min bristande upphetsning måste filmskaparna belönas med ett schyst betyg för sitt goda hantverk och politiska ställningstagande och jag är säker på att yngre zombieälskare skrattar gott åt blodbadet.

"All the way down baby" som den gode John Holmes sa till Ginger Lynn i en film.

Sv: "Nadine Fritsch, obetald praktikant, riskerar att bli uppäten på sitt vikariejobb"

Gott med lite tyskt kvalitetskött efter alla vidriga Scan-produkter.

Kaboom!

Som zombiejägare får man stå ut med en och annan blodsbukkake.

En obetald praktikants vardag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar