What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 25 augusti 2010

REPTILICUS (1961) Danmark/USA, 92 minuter. Regi: Poul Bang & Sidney W. Pink.Stomp Copenhagen!!! Eller: Before Dogma there was...REPTILICUS!

Ett stycke nerfrusen reptilicussvans.

Inte ens i trygga Skandinavien kan man gå säker för uppvaknade förhistoriska monster. Något våra kära grannar blir varse i den här rullen. Under ett borrningsprojekt hittas en nerfryst svans av en hittills okänd dinosaurieart och denna undersöks grundligt av ett forskarteam lett av Professor Martens (Asbjørn Andersen). När professorns kollega somnar på jobbet tinar svansen upp och man upptäcker att den är vid liv och kan återskapa sin egen skadade vävnad. Man placerar lemmen i en "säkert" lokal och låter den växa.* Det dröjer inte länge innan den blommat ut till en okontrollerbar jätteödla och det yrvakna kreaturet bryter sig ut en stormig natt. Se upp Danmark!

Professorns dotter gillar män - i mängder!

Det här är precis så pajigt man kan föreställa sig. Reptilicus är utan tvekan det lamaste dinosauriemonster jag någonsin sett. Glöm män i gummidräkter vilka man kan se i japanska monsterfilmer. Här har vi en marionettdrake som ser ut att vara skapad på en förskola i Märsta. Den släpar sig fram som dragen av ett metspö och krossar allt vad pappersmodeller heter i sin väg. Låter det dåligt? Detta är naturligtvis en fröjd att se! Ja, bara tanken att danskar faktiskt gjort en sådan här film är ju helt fantastiskt. Man har mobiliserat en mängd statister som rusar skräckslaget på gator och militären har slagit på stora trumman och får här en god chans att visa upp sig som en återigen stridsförande kraft efter neslig naziockupation 16 år tidigare.

Vad är detta? Ett billigt diorama? En Märklin-vulkan? Nej det är en närbild på såret på Reptilicus svans.

Vad som är tråkigt är framför allt att översättaren tagit sig friheter i textningen och adderat sina egna "humoristiska" kommentarer. Jävla idiot! Nu är det som tur är ganska sparsmakat med den varan men tillräckligt ofta för att väcka irritation. Dessutom har vi en karaktär som ska ge lite comic relief: Den "tokrolige" Mikkelsen spelad av Danmarks svar på Jerry Lewis - Dirch Passer. Han beter sig allmänt goofigt som t ex när han stoppar ner handen i ett akvarium med en elektrisk ål i och "reagerar" på detta. Stön... Jag hade gärna sett Reptilicus köra upp en klo i arslet på den fan. Mikkelsen brister t o m helt otippat ut i ett sång- och dansnummer vilket förvisso är ganska okej då det är så sjukt oväntat och malplacé.

BETYG: 4/7 Sammantaget en helt okej kalkonupplevelse som till viss del förstörs av comic relief och utvecklingsstörd översättare**.

Fantastiskt! Att en överdimensionerad möglig dammsugarpåse faktiskt kan självläka!

Arisk kärlek.

Här har vi herr Passer omringad av barn.

Nämnde jag att han har Jerry Lewis-komplex?

Men vad fan gör han här!?!?

Tokroligt så det står härliga till. Jim Carrey tar not och influeras.

Skitkul textning va? Här vore det passande att låta textarens fingrar passera en av fällorna i filmen "The Cube".

Titta vad danskarna har rustat upp efter att ha fått grundligt nazismisk.

Reptilicus tornar upp sig över en demolerad modellada.

Nej! Inte elda på Reptilicus!!! Marionetter är ömtåliga varelser.

Här blåser danska flottan på med sjunkbomber så bilden blir suddig.

Lemlästning är aldrig trevligt.

Titta vad sött när Reptilicus flyger över natthimmelen.

Danska armén är redo!

Kavalleriet är i beredskap.

Men se där. Danskarna har plockat upp några tips från sina tyska ockupanter och startat sitt eget Volksturm! De gamla luftvärnsgubbarna övervakas av Kapten Haddock.

Oh no! Inte Stockholm också...

Där! I Kuttaboda*** syntes Reptilicus till senast.

"Gulp. Reptilicus på en skärm bakom oss!"

Danskarna flyr i panik.

Ja, faktum är att de är så panikslagna att de inte kan hålla sig för skratt.

Ve o fasa!

Reptilicus äter miniatyrlångtradare bakom pappershusen.

Reptilicus blir lite överexalterad i sin bärsärkargång och råkar få ett kyrktorn i huvudet.

Enda sättet att oskadliggöra Reptilicus är att skjuta med bazooka på en projicerad bild av honom.

En mäktig bild på den väldige Reptilicus när han regerar på Köpenhamns gator.

*Men vad tänker NI på egentligen?
**Beror ju på vilken kopia man har förstås.
***Ja ni som är från Småland vet att jag talar sanning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar