What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 27 augusti 2010

BAGMAN: PROFESSION MURDERER (2004) Kanada, 19 minuter. Regi: Jonathan Prévost & François Simard.Ah, tres bien - le Ultravåld!

Ruskigt när dockhuvud klyvs och urvattnat blod sprutar.

En skräckslagen tjej (Joanna Kazmierczak) lyckas undkomma den fasansfulla mördaren Bagman och på sjukhuset återberättar hon sina fasor för en polisman. Vi kommer in i hennes berättelse när hon precis flytt den omänsklige mördaren och blir påkörd av ett gäng wiggers*. Naturligtvis lyckas de korkade gangsta-slynglarna frammana Bagman genom att upprepa hans namn tre gånger och följden blir en blodig konfrontation som utvecklas till ett veritabelt blodbad när wigger-pojkarnas polare dyker upp en masse.

Där har vi honom - Le Bagman!

Den här filmen levererar ett komiskt ultravåld man inte sett sedan Peter Jacksons glada ungdomsår. Jag snackar naturligtvis om den då banbrytande "Bad Taste", som sedan dess tjatats ut till förbannelse. "Bagman" balanserar hela tiden på gränsen mellan pajigt och roligt och lyckas faktiskt rätt bra då man inte får de där välbekanta rysningarna av skam å skaparnas vägnar. I början ställer jag mig lite tvekande till den amatörmässiga goren, de överexponerade bilderna och stunder av dålig skärpa, men charmas snabbt av regissörernas blick för kameravinklar och klippning. Försiktigt ler jag i inledningen åt de dåliga splatterskämten då jag förväntar mig att allt snart ska bli pinsamt, men kommer på mig själv med ett asgarv när det ena offret skriker mer hysteriskt än det andra.

Man märker att Bagman är en galning när han går omkring i sådana här hiskeliga pjuck.

Man har här inte bara skojat med slasher-genren utan även blandat in sköna hong kong- och urbangangsterreferenser. Våldet är så överdrivet och "cartooniskt" det bara kan bli samtidigt som fx:en är otroligt billig och knappast övertygande, men här är det VERKLIGEN tanken som räknas. Det spelar liksom ingen roll att blodet och inälvorna ser skitkasst/-a ut och att mosade huvuden ser ut att vara gjorda på slöjden. Det adderar bara till roligheterna. Dessa kanadicker har lyckats skapa en humoristisk hyllning till ett koppel subgenrer och jag överser glatt vissa tekniska tillkortakommanden.

BETYG: 5/7 Superblodig och komisk hyllning till diverse subgenrer och slasher-diton i synnerhet. Glada amatörer med god filmblick bjuder på trevlig underhållning.

Hip och Hopigare förstår inte riktigt allvaret i situationen när de träffar Bagman.

Bagman har tydligen sett en och annan hong kong-rulle. Se bara så fint han mordposerar.

Asch då, så kan det se ut när man ätit för mycket skräpmat.

Realismen är överväldigande!

Whaddup yo?

De flesta gangsta-huliganer går tydligen på blodförtunnande medel.

Åh! Vilket skönt paket den lemlästade snubben har.

Can you say "Bad Taste"? Peter Jackson ler i sin hollywood-himmel.

*Wannabe niggers

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar