What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 16 april 2011

BLOOD TRACKS (1985) Sverige/USA, 84 minuter. Regi: Mats Helge Olsson.En milstolpe i svensk rockhistoria (och skräckfilmshistoria).

Kjelle med 80-talsbrud. Men vem är vem???

Filmen inleds i mitten av 40-talet där en kvinna desperat försöker försvara sig mot sin våldsamme och alkoholiserade man som endast vill supa upp familjens besparingar. När tumult uppstår har kvinnan ihjäl mannen varpå hon tar alla sina söner och flyr. Spola fram till "nutid" och rockbandet Solid Gold (spelat av Easy Action) ger sig ut i bergen för att spela in en rockvideo. I närheten av inspelningsplatsen finns en övergiven gammal fabrik som trots varningsskyltar om fara väcker vissa av inspelningsteamets intresse. Naturligtvis ger de sig in där och stöter då på inga andra än familjen från filmens inledning, som nu 40 år senare och efter ett undangömt liv i vildmarken har utvecklat ett visst djuriskt beteende...

Ingen respekt för regissören...

Vilken underbar kombination: Mats Helge Olsson och Easy Action anno 1985! Det kan ju inte annat än slå gnistor om denna film...eller? Ja, det börjar ju bra med ett härligt fjolligt Easy Action som struttar omkring i snön och fyrar av dåliga repliker, men det ska väl sägas att filmen givetvis är dubbad så tyvärr blir vi blåsta på skön svensk brytning. Givetvis bör jag väl även påpeka att bandet mestadels är en kuliss och fokus ligger förstås på några karaktärer i filmteamet, men den stora behållningen är förstås Easy Action och deras "rockstjärnebeteende" för med på inspelningen finns även ett gäng superspacklade 80-talsbruttor som mellan tagningarna inget hellre gör än slänger sig i armarna på spandexmusikerna. En guldstjärna går till trummisen Freddie Van Gerber som uppträder extra fjolligt och är rädd för att bli förkyld i snön. Det var också lite kul att höra en pre-Tommy Nilsson-version av bandets sliskiga ballad "In the Middle of Nowhere" vilken tjänar som eftertextmusik. Man kan väl säga att Zinny Zan inte har riktigt samma stil och kapacitet som herr Nilsson... Kalkonfaktorn höjs dessutom av faktumet att familjen från inledningen förvandlats till "The Hills Have Eyes"-mutanter efter 40 år i vildmarken. Varför? Vem bryr sig!

"Yeah, I'm gonna freeze my tits off" klagar damen i mitten.

So far so good och jag känner att den här kalkonen nog kan landa på en 4:a ändå. Tyvärr sjunker filmen som ett maffiaslaktat lik i hudsonfloden efter ca en tredjel. Här går nämligen solen ned och hela filmen försätts i ett evigt mörker. Det känns nästan som när man slumrar framför en film och uppfattar en massa skrik och tumult men har för tunga ögonlock för att se skeendet. Till på köpet råkar min usla gamla kopia ha spelats in med kopieringsskyddet intakt och detta är den milda varianten där ljuset skiftar fram och tillbaka och därmed gör mörkret ännu mörkare på sina ställen. Detta är förstås riktigt synd då det är under denna tid som morden börjar avlösa varandra, även om även dessa är ganska lama. -SPOILER ALERT- Inte ens den skojiga sekvensen där Kee Marcello mister huvudet kan rädda tristessen som infunnit sig i det eviga mörkret. Filmen blir helt enkelt pisstråkig och jag rekommenderar att man bara kollar första tredjedelen.

BETYG: 2/7 Skön första tredjedel med kalkonhärliga upptåg men resten av filmen är alldeles för mörk för att vara värd att ens tittas på.

Ett glatt gäng kommer gående, på ett naturligt sätt.

Peo Thyrén är "cool".

Chricka Lind är "tuff".

Zinny Zan!!!

Fredrik Van Gerber är obetalbar.

Easy Action vill vara Beatles.

Vi kan aldrig få nog av Easy Actions poserande här på Udda Film.

Videobäjbsen ludrar sig i snön.

Zinny drar ett metalskrik.

Mer poser!

Kjelle..eh förlåt KEE kör så det ryker i snön.

Fräscho i övergiven fabrik.

Kjelle har alltid en varm famn över till de som fryser.

Bor man på fabrik i 40 år kan man lätt ådra sig skador av kemisk karaktär.

Freddie som är den största fjollan får mest ligg! Take that alla sportfånar med utmejslade dressmanhakor!

Mats Helge Olsson sätter Easy Action i arbete med att gräva fram nakna tjejer ur snön.

Rockstjärnebus.

Kjelle tokar till det. Undra om detta är pajigare än när överförfriskad ungdom trakasserade honom med 91:an-referenser?

Här ligger det nåt blodigt...

Här händer det saker. Frågan är vad!?!?

Klippet som låg på YouTube var så kasst så jag fixade ett eget där jag dessutom fixade lite ljus på en spoiler alert-scen. Tyvärr kan inte mitt sunkiga program fixa aspect ration. This one's for you Kjelle!


1 kommentar:

  1. hehe ja denna gamla kultfilmen va Mats Helges andra film han gjorde tätt följt av numera superkultiga Ninja Mission hehe. Asgrym låt från soundtracket också hehe. Sen att få se dessa minst sagt härliga och numera kultiga 80tals frisyrer är helt obetalbart hehe

    SvaraRadera