What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 24 april 2011

HOBO WITH A SHOTGUN (2011) Kanada/USA, 86 minuter. Regi: Jason Eisener.Rutger Hauer plockar cred-poäng!

Den lokala turistbyrån har varit aktiv.

En luffare (Rutger Hauer) anländer till en stad där man passande nog ändrat stadskyltens namn från "Hope Town" till "Scum Town". Laglösheten härskar nämligen och gangsterbossen Drake (Brian Downey) är kung med sina söner Slick (Gregory Smith) och Ivan (Nick Bateman) som prinsar. Deras terrorvälde vet inga gränser och inte sällan förenar de nytta med nöje då de förvandlar bestraffningar av olydiga element till spektakulära blodsshower. Luffaren får slutligen nog av det degenererade samhället i allmänhet och Drakes gäng i synnerhet när Slick ger sig på den unga prostituerade Abby (Molly Dunsworth). När han försöker gör det enda rätta märker han snart att korruptionen är värre än han någonsin kunnat ana och därmed återstår endast brutalt våld som lösning på samhällsproblemen...

Drake ser nästan ut att komma direkt från "Dick Tracy" eller liknande cartoon-värld.

Ytterligare en neo-grindhouse-rulle har sett dagens ljus och liksom "Machete" är detta resultatet av en fejktrailer som följde med Tarantinos och Rodriguez "Grindhouse"-projekt. Eisener gavs då i updrag att producera en schyst trailer och så har alltså även den blivit en riktig film. Det här konceptet borde bli ganska urvattnat vid det här laget då detta vågsurfande på tidigare succéer oftast snabbt förpestar en genre. I HELVETE HELLER!!! Den här rullen är t o m ännu roligare än "Machete" samt definitvt mer våldsam  och over the top. I vanlig ordning ryggade jag tillbaka som en vampyr vid åsynen av ett kors när jag såg ordet "komedi" som delbeskrivning av denna film. Lyckligtvis visade sig denna komedi bestå i fullkomligt överdrivet ultravåld i bästa cartoon-stil. Allt med ett straight fejs, precis som jag vill ha det. Så istället för Monty python-aktigt våld som i t ex "Braindead" fick vi klassiskt grindehouse-våld upphöjt till 19.

Can you say 80-tal? Har man dammat av en ung Tom Cruise och tillika Corey Feldman??? Lyckligtvis är svaret: nej.

Här hade man även den goda smaken att avhålla sig från att lägga på den numera obligatoriska filmsmutsen i form av repor och grynighet. Vi fick njuta av Rutger Hauers fåriga nuna i krispig HD-kvalité och grindhouse-feelingen togs istället fram med schyst ljussättning och härliga supervidvinklar. Det var en mycket skön pseudo-80-talsstämning i rullen med många attribut från årtiondet som exempelvis det gamla VHS-bandet bumfight-filmaren plockar ur sin snygga videokamera och Ray Ban-brillorna skurksönerna bär. Bättre flört med 80-talet har jag inte sett sedan lågbudgetskräckisen "Gutterballs" och hela filmen genomsyras av kärleken till allehanda trash-rullar från den tiden. Givetvis sitter även soundtracket som handsken med bl a Michael Holms ledmotiv från "Mark of the Devil" och den 80-talistiska avslutningen med Lisa Lougheeds "Run With us". Ja, detta är fanimej lysande!

BETYG: 6/7 Snudd på toppbetyg på den här då det är en sanlöst våldsam åktur som bjuder på många skratt under resans gång.

Den här olycksalige snubben har på sig nåt som påminner om en annan gammal Rutger Hauer-rulle. Gissa rätt och få en cyberpuss av Udda Film!

För mycket av det goda vita kan det aldrig bli.

Rutger sov 39 dagar i en container för att komma i rätt stämning till rollen. Eller inte...

Unga söta tjejer i sexiga nät-stayups gillar slitna gamla gubbar. Yes!

Klart att bumfight-filmaren är glad när han har en så fin gammal VHS-kamera.

Ett klipp från när Rutger gjorde audition för "The Bride of Frank"*.

Det blir även lite gulligt.

Yes!!!

Skräckslagen farbror gör sitt bästa för att imitera "Dawn of the Dead":s originalaffisch.

En skolbuss inramad av två bergsprängare. Vad fan ska nu hända?

Nån slags jävla Staffan Westerberg-dockteater på TV???

Här har vi en riktigt "Bad Lieutenant"...

Hockeyrör! Ja va fan, det är ju delvis en kanadensisk produktion trots allt.

Terror på Hobos hemgata...

Åh herregud så jävla ascoolt!!! Ich spritze!

Yes, även gloryholes är med i filmen.

Trailer!

*Skojar du! Vilken ascool filmreferens som just droppades.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar