What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 30 april 2011

SRECKO (2008) Kroatien, 28 minuter. Regi: Dario Lonjak.Distansierad veteran.

Srecko sexar till det vid grillen.

Srecko är ett ganska ovanligt porträtt av en krigsveteran som efter ett par år i tjänst entledigades p g a PTSD. Detta är dock inte den vanliga storyn om en nedbruten veteran utan istället om en ganska sorglös pragmatiker.

Skapligt maskulint skägg denne "boy" hade.

Srecko framstår som den där typen som alltid berättar en massa skojiga historier på fyllefester. Han vet att hans yttre inte är till hans fördel och kompenserar detta med en tokrolig personlighet. Inget ont i det och Srecko är ju en ganska skojig typ som är tacksam att sätta en kamera på. Han pratar inte så överväldigande mycket om krigets fasor utan skrattar istället över hur han skådespelade sig till en frisedel efter diverse tokiga upptåg på sjukan. Under den sorglösa ytan anar man dock en snubbe som har problem med att hantera sina känslor och skyler över allt med ett skämt. Tur för honom kanske, att smärtan är så ju begravd att han slipper ta itu med den.

Lite skön avkoppling med våldsamt shooter-spel.

Rent tekniskt är det inga krusiduller. Filmen har ett bra tempo och är behagligt klippt. P g a dokumentärens längd blir det ju inte något långsamt och kontemplativt tempo precis, men det lite snabbare tempot passar bra till Sreckos personlighet och de smågalna inklippen som dyker upp här och där.

BETYG: 4/7 Rolig liten dokumentär om en udda krigsveteran.

Super Mario's got a brand new bag.

Jaså det var DÄRFÖR han klädde ut sig till Super Mario!

Vi får aldrig nån riktig förklaring till de mysiga tatueringarna han (och hans kompisar) har.

Leatherface är uppenbarligen en förebild.

Här har tillgång till hela jäkla filmen bitches!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar