What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 2 juni 2013

KOBE DOIN' WORK (2009) USA, 85 minuter. Regi: Spike Lee.

 
 
Lakers-porr!

Mecka!
 
Regissören Spike Lee pekar ca 30 kameror på Los Angeles Lakers superstjärna Kobe Bryant och punktmarkerar honom under Lakers näst sista grundseriematch mot San Antonio Spurs 2008. Vi får en unik inblick i stjärnans vardag. Inte minst för att han själv kommenterar filmen.

Kobe är inte bara världens bäste basketspelare han trampar sitt eget vin också.
 
Eftersom Udda Film-redaktionen osvenskt nog har en fanatisk hängivenhet till Los Angeles Lakers i allmänhet och Kobe Bryant i synnerhet är detta en underbar tillbakablick till en till synes svunnen tid då laget hela tiden var en nysning från ett mästerskap. Denna match är från askungensäsongen när de gick från att vara mediokra säsongen innan till att denna säsong spela final mot ärkerivalerna Boston Celtics. Vi ser även denna dokumentär med den gånga säsongen som bakgrund där laget kanske bjöd på historiens största besvikelse då deras stjärnfyllda trupp plågades av skador till den grad att de stapplade in i slutspelet där de kastades ut i fyra raka matcher mot just San Antonio. Det är därför otroligt mysigt att se detta lag från 2008 som sprudlade av självförtroende och som kommande säsong skulle ta sig hela vägen till ett mästerskap.

Världens bäste coach och världens bäste basketspelare.
 
Ni kanske redan börjar ana att denna film endast duger som onaniobjekt åt oss frälsta då den som dokumentär i bästa fall kan vara av intresse för sportintresserade. Ett stort problem är den marknadsapparat som stjärnorna befinner sig mitt i och som hindrar dem från att agera det minsta genuint. Bryant om någon har utsats för en mediaslakt utan dess like där t o m lokalpressen har varit ute efter hans huvud och märkt av tidigare skandaler har han gjort sitt bästa föt att skydda sitt lukrativa varumärke. Vi får alltså, förutom en del intressanta kommentarer om spelet i sig, ganska lama och tillrättalagda utsagor om motspelare och motgångar. Bryants evigt positiva attityd känns väldigt artificiell och t o m hans skratt känns tillgjort. Vi älskar dock inte Kobe Bryant för hans personlighet utan för att han är Messias på en basketplan och vi har för länge sedan bortsett från tramset utanför basketplanen. Därför kan vi trots allt njuta av denna tillrättalagda produktion som är mer som en promotionfilm för Bryant än en dokumentär.

Kobe i ett ömt ögonblick med lagets spanske stjärna Pau Gasol.
 
Det är lite roligt att det är Spike Lee som gjort denna film då han är känd som New York Knicks kanske störste supporter. Det märks dock att han älskar själva sporten och när tillfälle ges att göra något med någon av dess största stjärnor hoppar han givetvis genast på chansen. Han gjorde ju även en gång i tiden väldigt framgångsrika Nike-reklamfilmer med Michael Jordan. Själva filmen känns väl bildmässigt mer som en typisk NBA-produktion än något präglat av regissören med flashiga klipp mellan de multipla vinklarna och dessutom infogade stillbilder när Bryant gör något spektakulärt. Det som känns lite mer Spike Lee är det coola jazziga soundtracket av Bruce Hornsby. Vi hör även regissören ställa några sporadiska frågor till stjärnan under dennes kommentering av filmen.

Kobe snackar skit med Spurs gubbe Kurt Thomas.
 
Sammanfattningsvis kan man väl säga att den genomsnittlige uddafilmtittaren bör hålla sig borta från denna rulle. Vi däremot har svårt att torka leendet av nyllet och gläds åt att få höra The Black Mamba slänga iväg italienska könsord åt dåvarande Lakers-guarden, tillika sötnosen, Sasha Vujajcic, att få smyga in i omklädningsrummet och få en mikroglimt av legendariske coachen Phil Jacksons vishet samt att hänga på bänken med laget under timeouts. En bit av himlen för ett Lakers-fan.

BETYG: 6/7 Fullkomligt onyanserat betyg av oss färgat av vår hängivenhet till stjärnan och laget.

Märkligt nog får vi inte se mycket av Kobes eviga gnäll på domarna i denna dokumentär. Hmm...
 
Flashig stillbild på när Mamba gör rundningsmärke av ligans då bäste defensiva spelare.

Kobe glider graciöst förbi Spurs storstjärna Tim Duncan. Poesi!

Halvtid i omklädningsrummet. Legenden Kareem Abdul Jabbar i förgrunden. Känd från filmer som "Titta vi Flyger" och "Game of Death"!

Typiskt Kobe med dessa för motståndarnas så moralknäckande skott.

Ibland blir han t o m lite uppspelt själv.

Kobe skojar till det med pretty boy Sasha Vujacic. Just det, Anna Kournikovas make.

Gladare miner i omklädningsrummet här än under den gångna säsongen...

Så sockersött. Ja gott folk, även otrohet kan övervinnas. Eller..?
 
Trailer
 
Hela filmen!
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar