What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 9 juni 2013

FURY IN THE TROPICS (1983) Spanien, 84 minuter. Regi: Jesús Franco.

 
 
Utdraget in the tropics

Här var det mörkt.
 
Horan Marga (Lina Romay) förälskar sig i torsken, tillika sergeanten och i hemlighet frihetskämpen Chano (Antonio Mayans) och när regeringssoldater dyker upp för att arrestera honom vägrar hon tala om vem han är och var han är. Hon fängslas tillsammans med sin kollega Rosalba (Veronica Seeton) och i kvinnofängelset uttnyttjas de båda av främst den sadistiska och lesbiska fängelsedirektören (Mari Carmen Nieto) men även av arméöversten (Ricardo Palacios). Endast Chano kan rädda dem ur detta helvete!

Den charmiga fängelsedirektören ler i mörkret.
 
Denna ultralågbudget-WIP-film hankar sig endast fram på sin sleaze-faktor då det övriga är ganska värdelöst. Tyvärr är kopian vi just kollat in en sliten gammal VHS-version vars färger och ljus är rätt så urvattnade. Detta sänker tyvärr genast upplevelsen då det blir svårt att se vad som händer i vissa sekvenser. Gamla VHS-band kan ju i visa fall addera lite charm med allt slitage men tyvärr inte i detta fall

Dags att visa upp de nya fångarna och det med ca 50 piskrapp på bara rumpan.
 
Vidare är det en riktigt tajt budget maestro Franco har att röra sig med så scenerna blir plågsamt utdragna med djungelspring i det oändliga, ett evinnerligt utdraget piskande och t o m för långa sexscener. Ja, det blir ganska enformigt och tråkigt i längden. Naturligtvis är scenografin minimal och man håller sig strategiskt till mycket närbilder i trånga miljöer.

Översten tycks gilla vad han ser.
 
Roliga faktorer är förstås genren i allmänhet men också smådetaljer som -SPOILER ALERT- vissa repliker och händelser som t ex när de flyende damerna når havet bara för att överfallas av ett gäng karlar som våldsamt våldtar dem strax efter att ha proklamerat att "De är smutsiga inuti. Därför dras de till havet!" En annan odödlig scen är när Rosalba har kollapsat i djungeln, utmattad av flykten, och Marga börjar fingerpulla henne för att ge henne mer kraft att orka fly. Genialiskt! Det räcker dock inte för att rädda filmen som helhet.

BETYG: 2/7 Ja, tyvärr en ovanligt hård dom mot en Franco-WIP-film. Hade kvalitén varit bättre hade den väl tagit en pinne till men trots vissa geniala ögonblick är den alldeles för utdragen.

För omväxlingens skull piskas de nyanlända lite till. Notera hur sliten VHS skapar skön motljuseffekt.

Marga har fått rådet att spela med i finkan och tar det på allvar genom att hålla fast sin bästis när översten våldtar henne.

Är det en av Newtons lagar?
 
Sorry folks, inget videoklipp denna gång.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar