What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 19 juni 2013

THE PARKING LOT MOVIE (2010) USA, 70 minuter. Regi: Meghan Eckman.

 
 
Slacker's paradise?

Nä, det är inte bara en massa freaks.
 
På en betalparkering i Virginia jobbar ett udda gäng filososfer, skejtare och musiker. De är de där särlingarna som aldrig riktigt passade in klassen, de som aldrig riktigt kunde acceptera samhällets påtvingade klasstruktur. På parkering får de chansen att ge igen mot sina forna förtryckande klasskamrater - på ett passivt aggressivt sätt.

En grå vardag på jobbet.
 
Ägaren Chris Farina har med sitt humana ledarskap skapat en fristad för mängder av perifra typer under åren genom att erbjuda dem jobb på parkeringsplatsen. Trots arbetets låga status och monotoni finns ändå en trivsel hos arbetarna som bottnar i en vi-mot-dem-mentalitet och det är kul att se dessa människor berätta om sina yrkesliv och känslor som uppstår i deras interaktion med kunderna. Det hjälper säkert att vi på Udda Film kan identifiera oss med de anställda. Igenkänningsfaktorn skapar en feelgood-känsla när man kollar filmen och ju längre den lider desto mysigare blir det.

Klaustrofober göre sig icke besvär.
 
Det är inga krusiduller i det dokumentära berättandet utan ganska traditionellt med talking heads ihopklippt med bilder från själva arbetsplatsen. Det är ett bra tempo i klippningen och filmen stagnerar aldrig utan flyter på fint. Dramaturgiskt fungerar den även väldigt bra då man skickligt undviker att stanna på ett ytligt plan om dessa "kufar som skriver tokiga saker på sin vägbom" och går vidare på ett mer emotionellt plan för att sedan knyta ihop säcken med livet efter parkeringsjobbet. Samtidigt behåller man den klättsamma tonen med glimten i ögat.

BETYG: 5/7 Riktig feelgood-dokumentär med skön igenkänningsfaktor för kufar

Idealchefen? Ja åtminstone i den här dokumentären.

Parkeringsupptåg.

Parkeringshumor.

Ibland finns det tid över för annat och vem har inte gjort detta på jobbet? Hellz yea!

Mer tidsfördriv.

Helgkväll och de äckliga tillika packade fratboysen dyker upp.

Ibland lackar man på den mänskliga dumheten.

Guldklocka efter 11 (!) års trogen tjänst. Ja, Chris Farina MÅSTE vara en idealchef.
 
Trailer
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar