What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

torsdag 27 juni 2013

THE LAST SACRIFICE (2010) USA, 81 minuter. Regi: Ari Taub.

 
 
Förbrödring?

Det kan man säga när de fördömda allierade anfaller.
 
En tysk pluton håller sina ställningar i norra Italien i väntan på att den amerikanska offensiven ska nå dem. Efter ett tag dyker en italiensk pluton upp för att förstärka dem men tyskarna ger inte mycket mer för sina nya vapenbröder än för de fientliga italienska partisanerna som smyger omkring ute i skogen runt omkring dem.

Märkligt att de så stilmedvetna italienarna hade så fula uniformer. Även i den aspekten låg de i lä jämfört med tyskarnas fina Hugo Boss-varianter.
 
Detta är en lågbudgetrulle som tydligen är en remake på regissörens tidigare film "The Fallen" som vi inte tagit del av här på Udda Film. M a o har vi ingen aning om hur bra/dålig originalet var och kan bara konstatera att denna film känns väldigt lågbudget och tempofattig, trots att man då gjort sig besväret att göra den igen. Givetvis är det ett stort problem att göra krigsfilmer på låg budget då man gärna vill ha spektakulära stridsscener och autentisk rekvisita. Här fick det förstnämnda ge vika och istället ge plats för interaktionen mellan de tyska och italienska soldaterna. Denna blev stundtals ganska pajig och sidospåret med den italienska gangstern kändes enormt krystat och onödigt.

Lökigt sidospår.
 
Det känns ändå befriande att se en krigsfilm, rörande andra världskriget, från axelmakternas perspektiv. Nu är det ju inte någon "Unsere Mütter, Unsere Väter"* direkt men ändå. Mycket krut (oavsiktlig ordlek där) har som sagt lagts på rekvisitan vilket är bra och huvudaktörernas skådespeleri fungerar hyfsat så filmen går ändå att se. Det blir dock en smula lökigt vid vissa slagsmål som är dåligt koreograferade och lite pinsamt när en soldat blir skjuten i pannan och "skotthålet" flyttar på sig när denne faller ihop...

BETYG: 3/7 Den låga budgeten blir tydlig när man gör krigsfilm men denna film vinner ändå lite på sitt axis-perspektiv.

Italienarna driver med den arme tysken.

Gulp! En kommunist med tyrolerhatt.

Lite heilande blir det också.
 
Trailer
 
*Lysande tysk miniserie som SVT nyligen sände under det något fjolliga namnet "Krigets Unga Hjärtan". Ett slags tyskt "Band of Brothers" fast mer allomfattande.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar