What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 28 juli 2013

CONVOI DE FILLES (1978) Frankrike, 85 minuter. Regi: Jesús Franco & Pierre Chevalier.

 
 
Convoi de CRAP!

Afrikakåren är sig inte riktigt lik.
 
Vi avslutar Franco-festivalen för denna gång med en riktig tågkrasch till film. Check it.

Det unga tyska kärleksparet Erich (Jean-Marie Lemaire) och Renata (Brigitte Parmentier) skiljs åt när kriget bryter ut och Erich tjänar fosterlandet som tapper officer i Afrika där han såras och skickas hem till Berlin. Väl hemma stöter han på sin gamla kärlek på en bordell och får då veta att Renata tvingats tjäna Riket som hora då hennes far sitter fängslad för att ha gömt en judinna. Erich försöker utnyttja sin hjältestatus för att hjälpa Renata.

Hur kommer det sig att den överlägset vackraste horan på bordellen sitter ensam och sysslolös? Kanske filmens största handlingslucka - och då är det många av den varan.
 
Minsann så var det inget knippe höjdarfilmer vi valde ut till denna Franco-festival och denna sista
accentuerade verkligen det faktumet. Här ska det tydligen även ha delats på regisserandet (någon fick väl sparken mitt i) och det skulle väl till viss del kunna förklara uselheten i kontinuiteten samt viljan att berätta en historia. Faktum är att det bara är en samling utfyllnadsscener, och då är en hel del av dem hämtade från andra filmer blandat med arkivbilder från kriget, som inte gör ett dugg för att föra den supertunna handlingen framåt.

Det bara stinker 40-tal om denna bild! Eller..?
 
Det verkligen stinker oengagemang om den här rullen då man inte bryr sig om att inklippsscenerna skiljer sig i kvalité från originalmaterialet; att audioloopen i festscenerna är totalt uppenbar då en kraxande kvinna hörs göra samma utrop gång på gång; att garderob, rekvisita och styling är ett hån mot 40-talet med sköna porrmustascher, generösa manliga hårsvall och märkliga kvinnliga frisyrer; att dubbningen är så usel att någon talar på ljudspåret utan att skådespelaren öppnar munnen. Etc etc...

"Naziläkare" med snygg porrmustasch och fönat hårsvall synar patriotiska tjejer.
 
Det som är mest förvånande i denna soppa är att vi i denna nazisploitation-rulle har så lite sleaze. Visst är det lite nakenhet under bordellscenerna men långt ifrån vad brukligt är i sådana här sammanhang. Tortyr och våld saknas nästan helt om man bortser från en lam piskscen där en kvinna blir piskad med klänningen på utan att verka fara alltför illa samt de usla stridscenerna där folk faller till höger och vänster utan att en bloddroppe skvätter. Höjden är slutet -SPOILER ALERT- där det unga paret flyr på en hästsläde i ett vintrigt Ryssland bara för att stoppas av ryska soldater som skjuter Erich men låter Renata fly vidare. What!? Den notoriskt våldtäktssugna Röda Armén låter en tysk hora passera utan åtgärd??? Franco måste ha somnat i regissörsstolen...

BETYG: 2/7 Ja, trots filmens uppenbara uselhet blir det en tvåa, om än en otroligt svag sådan, och då just för att produktionen bara vrålar "skit samma", vilket vi för stunden finner smått roande. Men sanna våra ord: Detta är skit!

Glädjen att tjäna det Tredje Riket går det inte att ta fel på.

Lokal krogorkester som tydligen bara har en låt på repertoaren. Dock snygg Hep Stars-frilla och skön backdrop.

Vi vet ju att tyskarnas motgångar ledde till att unga pojkar och äldre män kallades in i armén men folk med downs syndrom???
 
Hela filmen med rysk text.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar