What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 21 juli 2013

REVENGE IN THE HOUSE OF USHER (1988) Spanien/Frankrike, 89 minuter. Regi: Jesús Franco.

 
 
...in the house of USCH!

Svart bälte i makeup för Morphos otäckt realistiska ögon. Även ett hedersomnämnande till kameramannen som bjuder på klassisk oskärpa.
 
Francofestivalen fortsätter med ett riktigt magplask. Håll till ondo!

Den åldrige doktor Usher (Howard Vernon) ser slutet nalkas och känner ett behov att dels lätta sitt hjärta och dels föra vidare sina kunskaper. Han har nämligen blivit utstött ur sitt skrå p g a oetiska experiment han genomfört för att rädda sin dotter. Alltså har han kallat till sig sin gamla stjärnelev Alan Harker (Antonio Mayans) för att dokumentera sitt liv. Denne blir dock förfasad över vad som pågår i Ushers slott där gränsen mellan mardröm och verklighet är svag.

Lina Romay blickar trånande på en bleksminkad Howard Vernon.
 
Ja, det som är en mardröm är att kolla igenom hela denna film. Det börjar ganska segt och blir sedan bara tråkigare och tråkigare. Inte ens Francos mysiga vidvinkel i en gammal slottsmiljö kan addera pluspoäng. Det händer ju absolut ingenting! Inte för att vi läst Edgar Allan Poes originalberättelse men vi är nog ganska säkra på att författaren skulle vrida sig i spasmer i sin grav. Han skulle nog inte heller känna igen Francos passning till sig själv där han plockar in element från "The Awful Dr. Orloff" och alla andra Orloff-filmer regissören gjort.

Hade man bara denna screencap att gå på skulle man kunna tro att detta är en skön Franco-rökare.
 
Lina Romay, som spelar doktorns livspartner, lyckas med konststycket att behålla kläderna på genom hela filmen, precis som resten av ensemblen. Mycket blod blir det inte heller. Det enda "kusliga" i makeup-väg är assistenten Morphos sköna ögon som ser ut att vara gjora i trolldeg av en lågstadieunge. Det är nästan värt en extra betygspinne - men bara nästan.

BETYG: 1/7 Ojoj! Husguden Franco blir totaldissad av sina trogna följare men tyvärr kan vi inget annat göra när vi tvingas titta igenom hela denna tråkfest.

Oj så överexponerat söttjejens fejs blev när hon satte sig på huk. Well, shit happens.

Arrgh! Detta utomhusljus. Nåja, åtminstone är ett nylle inte överexponerat.
 
Trailer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar