What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 7 juli 2013

EVIL DEAD (2013) USA, 91 minuter. Regi: Fede Alvarez.

 
 
Bokläsning är nyttigt! Eller..?

Är det sånt bokmalar får lära sig?
 
Ett kompisgäng ger sig ut till en stuga i skogen för att till synes koppla av men den egentliga orsaken är att hjälpa Mia (Jane Levy) bli kvitt sitt drogberoende. Väl på plats hittar de en mystisk gammal bok som tycks ha varit centralpunkten i någon form av ockulta riter som pågått i stugans källare. Eric (Lou Taylor Pucci), gängets bokmal, kan inte låta bli att studera boken närmare. Något han bittert får ångra.

Vi på Udda Film kan väl kategoriseras som hundmänniskor men detta är väl kanske att gå lite för långt med kattkräken?
 
Det brukar ju vara ett problem att få ungar att läsa böcker. Kanske borde man locka dem att läsa "The Book of the Dead"? Det skulle definitivt inte bli någon tråkig upplevelse i alla fall. I denna films fall utlöser det en blodig gore-fest utan dess like! Vi på Udda Film minns en tid när filmer som inte kom i närheten av denna films blodiga ultravåld klassades som sinnessjukt i klass med pedofili och som endast beskådades av obducenter med läggning för styckmord. Nuförtiden kan man se dubbelmoralistiska hellylle-TV-kanaler som amerikanska TNT och ABC annonsera biosläppet av denna film mitt under brinnande basketslutspel som faktiskt är en ganska stor begivenhet på andra sidan pölen. Styckmord, självstympelse och spyattacker har helt enkelt blivit mainstream. Frågan är när den vidriga nakenheten ska släppas lös? Den slipper vi åtminstone se i den här filmen. Våra ögon skulle förmodligen smälta och Guds infernaliska hat skulle släppas lös med full kraft på oss om vi beskådade bröstvårtor eller dinglande manslemmar. Huga! Skönt att vi slipper sådant.

Den där geten känns bekant...
 
Efter den betraktelsen av vår samtid kanske vi kan flytta fokus till själva filmen? Den senaste trenden i skräckfilmsgenren är ju att göra typ-remakes. D v s nya filmer baserade på ett gammalt koncept. Alltså ser vi inte heller här något scen-för-scen-återskapande av Sam Raimis gamla klassiker från 1981. Den ikoniska karaktären Ash finns inte ens med. Vi gillar det faktum att man valt att gå en ny väg och försökt göra något eget med konceptet och däribland fimpat den humoristiska delen. Tyvärr blir det ändå inte speciellt originellt utan det känns faktiskt ganska dussinaktigt hollywoodskt. Just inledning är skakig med -SPOILER ALERT- demonen i skogen som ger osköna vibbar av asiatiskt spökbarn och man lyckas dessutom göra en mycket lamare version av den ökända skogsvåldtäktsscenen. Den känns betydligt mer kompromissartad än i originalet.

Inte lika effektfullt som i originalet.
 
Det tar sig dock efterhand då man kastas in i en total våldskarusell som nästan aldrig slutar snurra. Det märks att man verkligen har ansträngt sig med att ge publiken en rejäl smocka och mainstream-gorens gränser har verkligen tänjts. Som vanligt bryr man sig inte alls om karaktärernas öden men det är ju inte det som är poängen med filmer som dessa utan frågan är snarare vad för slags nya vidriga situationer kan man placera dem i? På så vis är detta relativt lyckat med tanke på att vi trots allt snackar mainstream-film här.

BETYG: 4/7 Hoppsan! Mainstreamens gränser har flyttats och man har släppt fram ett blodbad utan dess like på biograferna.

Regnbeständigt blod?

Mia har fått något vilt i blicken.

Skådespelaryrket är verkligen glamoröst.

Först är det varmt och gött men sen blir det kallt och äckligt.

Sånt här gillar publiken.

Var det inte sånt här Iggy Pop höll på med en gång i tiden?

Brödsågar är cool rekvisita. Något en av våra redaktionsmedlemmar kan vittna om!

Sjöng inte Slayer om detta fenomen? Nävisst fan, det var ju "Reign" det handlade om då.

Baby's got a chainsaw!
 
Trailer
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar