What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 19 oktober 2010

LITTLE BLACK SAMBO (1935) USA, 8 minuter. Regi: Ub Iwerks.Icke-PK tecknad film.

På 1930-talet var det tydligen skoj att svarta barn skulle stjärtpudras med svart pulver.

 Det svarta temat avviker lite från själva blaxploitation-genren och fortsätter här med en förbjuden liten cartoon som väckt en hel del anstöt genom åren.

Vovven som stjäl showen är en riktigt glad skit.

Lille Sambo skrubbas av sin mor inför en ny spännande dag och varnas sedan för den elake tigern som "sure do like dark meat". Hushållets hund, som är en riktig spjuver, bestämmer sig för att skämta aprillo med Sambo och klär ut sig till tiger för att skrämma pojken. Tyvärr dyker även den riktiga tigern upp...

Mötet med tigern är oerhört traumatiskt.

Vi bjuds här på en tidstypisk cartoon och det mesta känner vi igen från liknande filmer med Tom & Jerry, Kalle Anka eller Gråben & Hjulben. Skillnaden här är framställningen av svarta. För det första har vi den klassiska karikatyrbilden av "negern" med gigantiska läppar. Sedan har vi Onkel Tom-språket och kommentarer som den ovan. Snyggt är också att lille Sambo pudras med pulver som är svart och när han ställs öga mot öga med tigern blir han så rädd att han blir kritvit. Allt detta känns föga upprörande eller chockerande, men givetvis förstår man laddningen i denna framställning. Allt detta skulle vara skit samma om utgångspunkten hade varit med glimten i ögat. Det är dock en jävla skillnad när en icke-rasist och nazist drar ett negerskämt. Ja hör och häpna! Tänk att det faktiskt är så att folk skämtar om de grövsta sakerna i det icke-offentliga rummet, men här kommer just den gamla skratta med- och skratta åt-faktorn in. Nu menar väl känsliga personer att man underblåser hatströmningar även om man skrattar med olika minoriteter men det är väl därför man begränsar sådant till den privata sfären.

Ja, den svarte pojken blir alldeles kritvit av skräck. Putslustigheten vet inga gränser!

Annars var väl den här lilla filmen sådär. Figurerna var lagom söta, särskilt då hunden, men färgerna var p g a tekniken lite urvattnade. Inget nytt under solen beträffande upptåg, men däremot ett ovanligt korkat slut där hunden gillrar en fälla som han sedan direkt klampar in i själv. Fullkomligt ologiskt, men roligt???

BETYG: 3/7 Söt cartoon med lamt slut men letar man superkontrovers i denna förbjudna film är chockvärdet lågt.

Tydligen är inte filmen för kontroversiell för annars så anala YouTube, så här har ni den!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar