What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 17 maj 2013

TORBELLINO DE HOSTIAS (2009) Spanien, 21 minuter. Regi: Adrián Cardona.

 
 
Everybody was kung fu fighting

En huligansekt härjar.
 
Los Angeles hotas av en våldsam sekt som sprider förödelse kring sig och när t o m LAPD:s bästa män misslyckas att stoppa den och dess mäktige ledare Charles J. Murray kallas poliskårens trumfkort Jeff Gunter (Vicente Pizarro) in.

Vad gör bylingen???
 
Det börjar ta sig ordentligt här för de spanska entusiasterna som senare gav oss "Brutal Relax" (http://uddafilm.blogspot.se/2011/10/brutal-relax-2010-spaninen-15-minuter.html) och "Fist of Jesus" (http://uddafilm.blogspot.se/2013/03/fist-of-jesus-2012-spanien-15-minuter.html). Till skillnad från de stapplande stegen i "Morid Hijos de Puta" (http://uddafilm.blogspot.se/2013/05/morid-hijos-de-puta-2006-spanien-21.html) är detta ganska kul och väldigt mycket bättre genomfört rent tekniskt.

Jo de sänder in sin bäste man. Hans händer är dödliga vapen.
 
Den här filmen ägnar sig mest åt att hylla kung fu-genren och möjligtvis dess motsvarighet inom dataspel. Förmodligen kräks kampsportsutövare när vi säger att slagsmålen är väldigt välkoreograferade för att vara en amatörfilm, men vad vet vi lekmän? Vi struntar ju faktiskt i om våldet är realistiskt i detta fall utan bryr oss mer om ifall det har en skön rytm och är underhållande - och det är det ju. Vi gillar verkligen ljudeffekterna där man fått med det mesta från klassiska kung fu-filmer. Det enda vi saknade var det härliga tygfladderljudet man så ofta hör när slag och sparkar delas ut eller när kämparna ställer sig i position.

Den där typen känner vi igen.
 
På den negativa sidan kan sägas att det inte händer så mycket mer än kung fu-slagsmål och att lite väl långa textskyltar läggs upp och läses av röst med patos för att föra handlingen vidare. Det kunde man ha gjort något roligare med, men men, är det lågbudget så är det. Det känns i vilket fall som att man i och med denna film började hitta hem för att sedan gå vidare mot högre höjder.

BETYG: 4/7 Det händer inte allt för mycket i filmen förutom slagsmål men det är ganska kul och det är ju det som är poängen.

Jodå, det blir lite gore också.
 
Hela filmen. Med engelsk text därtill!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar