What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 28 juli 2012

AMERICAN STAG (2006) USA, 67 minuter. Regi: Benjamin Meade.Projektorporr

Melvin Van Peebles är inte så imponerad av porr. Han växte ju upp i Southside Chicago där man kunde se folk kopulera på riktigt!

"American Stag" förklarar fenomenet "stag film" och tar oss med på en historisk färd i denna porrfilmens begynnelse. Som namnet antyder koncentrerar man sig på den amerikanska varianten.

En räv med sina projektorer.

Man har i den här filmen använt den typiska formeln med att varva klipp från de gamla p-rullarna med talking heads-intervjuer. För att detta uttjatade koncept ska fungera måste man noga avväga vad dessa talking heads säger och förstås vilka de är samt framför allt se till att filmklippen verkligen kryddar upp det hela. Detta har man inte lyckats med helt här. Det är väl rätt kul att höra anekdoter och kommentarer från sådana som Adam Carolla, Tommy Chong och Melvin Van Peebles och ibland lyckat när man ställer kvinnliga och manliga filmteoretiker mot varandra, men även om det är lite småkul att en sådan som Rupert Jee* dyker upp känns det väldigt B och irrelevant. Vissa av "experterna" känns även de ganska irrelevanta och påminner mest om sådana där töntar som av någon anledning har tagit säg rätten att veta "allt" om kändisar i någon sliskig E!-dokumentär.

Handlade dokumentären om gräs?

Vidare har man gjort riktigt horribla val när man lagt på musiken till de gamla stumfilmsrullarna. Ibland uppnår man rena kontrapunktiska effekter då musiken antyder ångest och stress. Det kan knappast vara tanken utan snarare saknas någon tanke. Dessutom blir det väldigt segt med alla dessa gamla snuskklipp som rullar ända tills det ska hettas till. Just det, man kliver aldrig över porr-gränsen i den här dokumentären utan stannar vid full frontal nudity istället. Zzzz... Med allt detta gnäll avklarat är det ju ändå ett rätt skojigt ämne och det är lite småmysigt att höra oldtimers berätta om hur det var back in the day. Vissa delar av Udda Film-redaktionen är ju så gammal att man faktiskt har egna erfarenheter av att gräva fram någon super8-rulle ur någon förälders garderob för att fnittra åt vuxenlekarna samtidigt som man lyssnade till projektorns smattrande.

BETYG: 3/7 Inte helt hundra avvägt med materialval och behandling av detta men en en rätt underhållande historisk resa.

Tydligen är regissören en Letterman-fan.

Fräschon med buttericksattiraljer på sig.

"Gosh golly! Den där bananen ser asgod ut."

Påstådda Barbara Streisand i "It's Personal" från 1965. Det är ju onekligen likt.

Marilyn?

Män med mustasch ÄLSKAR meloner.

Trailer

*Deli-ägare i New York som ofta figurerat i "The Late Show with David Letterman".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar