What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 4 juli 2012

IRON SKY (2012) Finland/Tyskland/Australien, 93 minuter. Regi: Timo Vuorensola."Meteorblitzkrieg!"

Tyvärr blir det inte råare än så här. Notera i alla fall den läckra skinnrocken till höger men framför allt de stilrena månbootsen till vänster.

Astronaut Washington (Christopher Kirby) landar med sina kollegor på månen för ett rutinuppdrag men uppdraget slutar i allt annat än rutin när de snubblar över nazisternas Fjärde Rike vilket är en gigantisk månbas där nazisterna sedan andra världskrigets slut omgrupperat sig och förberett sig för en invasion av jorden. Samtidigt förbereder sig USA:s president (Stephanie Paul) för valet och kontemplerar över hur ett lämpligt krig skulle kunna få henne omvald...

Home sweet home.

Tänk vad man kan få till med lite crowd funding. Jodå, tydligen har man dragit in runt åtta mille i ren fan-finansiering till denna film, utöver pengar från mer traditionella kanaler och man har ju lyckats klämma fram en rätt så spektakulär rulle. Synd då att man inte nådde ända fram med storyn och coolhetsfaktorn. Det här kunde ju ha blivit hur ascoolt som helst med detta koncept. Jag menar, övervintrade nazister på månens baksida som vill invadera jorden och låta sitt Fjärde Rike regera? Hur kan det gå fel? Jo det ska jag tala om.

Heil på daj du!

Snabbt inser man att nivån är lagd på matiné här. Tänk James Bond med over the top-skurkar. Alltså får vi skådespeleri därefter i form av överspel och glimten-i-ögat-dialog. Råheten i filmen är obefintlig och till på köpet slänger man in lite politisk satir som är infantil. Även om filmen är full av specialeffekter och tekniken gör under nuförtiden lyser ibland billigheten igenom vid vissa CGI-sekvenser och rullen stoltserar dessutom med världens kanske sämta lösskägg genom tiderna. Åtminstone i modern tid.

Söta små barn.

Med detta sagt är det ändå en på sina ställen underhållande film fullproppad med charmiga passningar till kulturens alla hörn såsom: Wagner, Laibach (som även står för soundtrack), Pink Floyd och "Dr. Strangelove" m fl. Det stora problemet är väl de högt ställda förväntningarna med premisser som ovan beskrivna, men om man kan koppla bort dessa har man i alla fall en rätt schyst popcornrulle att slå ihjäl 93 minter med.

BETYG: 3/7 Hyfsat underhållande trots lam matinénivå och infantil satir.

Führer Udo!

Övertydligt?

Hmm, har pissmobiloperatören 3 gått in som sponsor?

Han ser lite blek ut för att vara en brother.

Presidentens nya valkampanjsstrategi. Kanske nåt för dig - Fredrik Reinfeldt?

Något vett i skallen har de i alla fall de där tokiga nazisterna.

Här har vi det - modern films snyggaste lösskägg. Synd bara att denna screen cap får det att se riktigt hyfsat ut. Fail.

Teaser med bilder som ej är med i filmen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar