What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 8 juli 2012

ESSENTIAL KILLING (2010) Polen/Norge/Irland/Ungern, 81 minuter. Regi: Jerzy Skolimowski.Jagad i en främmande värld.

Jämna odds. Ja, det är Gallo som ligger snett till höger framför nosen på helikoptern.

Vincent Gallo spelar en afghan som i en desperat aktion har ihjäl tre amerikaner i en ökenklyfta i hemlandet. Nästan omdelelbart fångas han in av amerikansk militär, torteras och skickas till hemlig ort i ett vintrigt Europa. Under fångtransporten från flyget sker en olycka och den fjättrade afghanen lyckas fly. Nu påbörjas en desperat kamp för överlevnad i ett totalt främmande land där ingen hjälp kan väntas.

En bild ur Dick Cheneys privata album.

Intressant film det här som befriande nog avhåller sig från hollywood-flosklerna. Vincent Gallo är mycket bra i huvudrollen och yppar under hela filmen inte ett enda ord utan förmedlar sin desperation med utmärkt fysisk subtilitet istället. Vi slipper också det traditionella berättandet och tydligt utmejslade karikatyrer till karaktärer. Skolimowski har gjort en poäng av att inte ladda karaktärerna med tydliga drag som ska leda oss i en eller annan åsiktsriktning. Naturligtvis lämnas då fältet öppet för tolkning och applicering av egna åsikter rörande politik och moral men det känns inte som om det handlar om det utan snarare om den subjektiva desperationen vår huvudkaraktär upplever.

Border Collie. Helloooo doooooggie!

Emellanåt kan det bli lite långsamt, så ADHD-delen av publiken bör ta varning, men samtidigt är det ganska vackert med de vintriga landskap vår protagonist lufsar runt i. Drömsekvenserna känns väl inte heller helt hundra och sedan har vi en del småmissar som man kan välja att störa sig på eller inte. En udda detalj är de ständigt uppdykande border colliesarna*. -SPOILER ALERT- Det märkligaste tillfället är det första där vår vän fastnar i en rävsax, tar sig loss och sätter fast sin blodiga socka på en border collie som även sitter fast i en rävsax mitt ute i ingenstans. Tanken är att border collien på så vis ska avleda spårhundarna som jagar vår hjälte. Var tusan kom vovven ifrån? Senare dyker det upp en hel flock men detta kan härledas till synerna vår protagonist ser efter att ha käkat en del skojiga bär.

Cinematografiporr.

-SPOILER ALERT 2- Sin vana trogen är Gallo inblandad i pervoakter under konstnärlig täckmantel. Nej, han plockar inte fram staken den här gången... Under en scen överfaller hans karaktär en ammande kvinna i ren hungerdesperation i syfte att få i sig en skvätt bröstmjölk. Tydligen hade "metodskådespelaren" Gallo begärt att den kvinnliga skådespelerskan skulle laktera på riktigt. Booya!

BETYG: 4/7 Ibland lite seg men på det hela en ovanligt okoventionell jagad-film med en mycket bra Vincent Gallo i huvudrollen.

The Polish Chainsaw Massacre.

"Far out maaan..."

"Aaaaarrrgh! Border colliesar!!!"

Gallo gillar sin sushi - färsk!

Gallo motsätter sig bestämt de envisa ryktena om att han skulle vara laktosintolerant.

Säg inte att du inte känner igen dig.

Träjler

*Spell check på den...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar