What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

måndag 16 juli 2012

HERSCHELL GORDON LEWIS: THE GODFATHER OF GORE (2010) USA, 107 minuter. Regi: Frank Henenlotter & Jimmy Maslon.



Pragmatisk gudfader

Farbror Herschell himself.

I den här dokumentären berättar Herschell Gordon Lewis själv, tillsammans med andra inblandade, anekdoter och om själva processen runt en hel radda filmer han skapade. Detta varvat med mängder av bilder från och runt filmerna i sig.

John Waters myser över Lewis filmkonst.

Lewis har med rätta fått epitet "Godfather of Gore" då han i princip uppfann den bloddrypande gore-genren med filmer som "Blood Feast" och "Two Thousand Maniacs!" Innan han lät denna våg av blod skölja över oss sysslade Lewis med andra slags exploativa filmer såsom nudie cuties och rena nudistlägerfilmer. Det var när dessa gick tretton på dussinet som han bestämde sig för att ta en ny riktning och snabbt markera nytt revir att exploatera i form av extremt blodiga filmer. John Waters jämför glatt dessa blodsorgier med porrfilmer i och med deras uppbyggnad och syfte. Vi kan bara hålla med.

Yup, även den livs levande reklampelaren Colonel Sanders har jobbat med Lewis.

Man måste nog vara en hardcore Lewis-fan för att älska den här dokumentären då den som film inte är speciellt bra gjord med tveksam teknisk kvalité på sina ställen. Förvisso skulle detta gå hand i hand med ämnet men det är knappast tanken. Vidare blir det ganska segt med alla talking heads och ibland teaser-långa filmklipp. Kulmen nås när man slänger in nyredigerat material ur den tidigare förvunna och ej avslutade "An eye for an eye" som bättre skulle passat under extramaterial. Allt sådant här drar nämligen ner på tempot och det blir bara trist. Men det går inte att komma ifrån att det är intressant att höra den här pionjären berätta om turerna kring alla kultklassiker och detta gör ändå filmen klart sevärd.

BETYG: 3/7 Intressant person att göra dokumentär om så där har man en del gratis men som dokumentär är detta ingen höjdare.

Ett mojje med en elektrisk brödsåg kan alltid bli en bra film.

Realistiskt våld är ett signum.

Trailer. Notera att sista 10 sekunderna är endast svartruta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar