What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 1 september 2012

ALMOST HUMAN (1974) Italien, 99 minuter. Regi: Umberto Lenzi.Milian i toppform!

I kriminella kretsar tror man stenhårt på kamratfostran.

Den kriminelle psykopaten Giulio (Tomas Milian) är trött på att bli hunsad av det gäng han ingår i då han vill göra saker på sitt eget vis, så han övertalar två andra småkriminella typer att assistera honom i kidnappandet av en rik mans dotter. Föga anar de vilket vansinneståg de hoppat på.

Tomas Milian jävlas med pretty boy Ray Lovelock.

Vi hoppar tillbaka ett par år från den förra filmen som recenserades (http://uddafilm.blogspot.se/2012/08/napoli-violenta-1976-italienfrankrike.html) och kollar in en tidigare Lenzi-klassiker. Till skillnad från den är den kriminelle psykopaten i Milians gestaltning vår protagonist istället för en tuff snut. Vi har dock en tuff, eller snarare väldigt tjurskallig, kommissarie spelad av Henry Silva. Det är ganska roligt med dubbningen av Silvas röst i den här versionen då hans röst ligger väldigt nära mikrofonen och har väldigt mycket bas. Det blir en smått komisk kontrast till de andra rösterna. F ö skiftar diskanten upp och ner på rösterna på denna kopia så ibland blir det lite svårt att höra dialogen.

Milian är väldigt söt som ung-Keith-Richards-lookalike vilket kanske förstärks av de röda tangakalsipperna?

Nåja, Milian är väldigt bra i den här filmen och även om italienarna alltid dubbar dialogen i efterhand går hans skådespeleri fram väldigt bra och han är mycket övertygande som den totalt samvetslöse psykopaten Giulio. Det är även roligt att se Silva på andra sidan lagen för en gångs skull även om han inte imponerar lika mycket som Milian. Den här filmen är mer hårdkokt och kompromisslös än nämnda "Napoli Violenta" men är även mer en kidnappnings-/sadistpsyko-thriller än en ren action-deckare. Som vanligt levererar geniet Ennio Morricone ascool musik som sätter den hårdkokta tonen redan från början. Det här är en mycket bra film men den tappar en del tempo i andra halvan när kidnappningsintrigen är i full gång. Upplösningen på filmen känns både cool i sin kompromisslöshet men även lite billig i sin fantasilöshet.

BETYG: 4/7 Rå och bra rulle med en lysande Tomas Milian men lite tempofattig efterhand.

Milians karaktär går i bräschen för RFSL:s nya hårda linje.

Mitt i all sadism vill man alltid varva ner lite och gulla med en nalle.

Inte dumt att dö genom att störta sin Fiat i vackra Como-sjön.

Ingen kan väl vilja göra söta Laura Belli illa?

Eller!?

Stackars sötnos...

Henry Silva är skitlack!

Hårdkokt trailer komplett med tuff syrarock och tuttar som YouTube missat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar